Ljubljana Ali lahko metal sobiva z dub bas linijami? Pritrdilno odgovarjajo prvoborci newyorške glasbene scene Dub Trio, ki bodo v nedeljo že tretjič nastopili v Gali hali, tokrat s svojim četrtim in, tako pravijo sami, do danes najmočnejšim albumom IV (ROIR, 2011). Pod vodstvom članov tria, Dava DP Holmesa, Joeja Tomina in Stuja Brooksa, studijskih glasbenikov, ki pa najbolj zažarijo v živo, metal, hardcore, dub in reagge ponovno sublimno treščijo in eksplodirajo ali, kot so zapisali v britanski reviji The Wire: "V vseh jezikih ta glasba preprosto žge."

Material za album IV, ki so ga posneli leta 2010, je nastajal med dobri dve leti trajajočo turnejo, kjer so nastopali z Mikom Pattonom (Faith No More, Mr. Bungle, Peeping Tom). Svoj zvok raziskujejo z različnimi inštrumenti, obračajo, celo mučijo gumbe in režejo posnetke. Žanrska oznaka dub je ponovno doživela nujno potreben šok in še enkrat so Dub Trio stopili korak dlje.

S Pattonom je trio sodeloval že leta 2006, ko je ta za skladbo Not Alone triu posodil svoj glas, leta 2008 pa je izdal tudi njihovo ploščo Another Sound is Dying pri svoji založbi Ipecac. Za koncerte si jih je sposodil še Hasidijski reggaejaš Matisyahu, s katerim so nastopili tudi na olimpijskih igrah leta 2010. Člani Dub Tria se lahko pohvalijo s predolgim seznamom sodelovanj z raznovrstnimi glasbeniki, med katerimi najdemo: ameriške velikane hiphopa The Fugees, zloglasnega 50 Centa in njegovo ekipo G-Unit, dvojec Mobb Deep pa Macy Gray, Mos Defa, Mary J. Blige, Yoko Ono, Toma Morella, Tupaca Shakurja in celo Lady GaGa. ku