Ljubljana V Slovenski kinoteki so pripravili program kanadskega avantgardnega filma, ki ga bo predstavil avtor in kurator Pierre-Luc Vaillancourt. "Arhitektura teles in snovi se razstreli na koščke. Pod milostjo vrtoglavice in evforije se brez možnosti povratka nebo in film razblinita v prah. Zavist oken se upogne pred podrtimi zrcali. Zimske ceste se daljšajo na ozemljih premaknjenih svetilnikov. Vzdržljivi romarji. O filmih, zgrajenih na erotičnih molitvah in kratkih krogih magnetnih polj," je k selekciji osmih kratkometražnih filmov, zbranih pod naslovom Du vertige et des ruines (O vrtoglavici & ruševinah), pripisal Pierre-Luc Vaillancourt, režiser in predsednik quebeškega Inštituta za koordinacijo in širjenje raziskovalne kinematografije (ICPCE).

Osmerica predstavlja avantgardni in eksperimentalni film kanadskega umetniškega podzemlja med letoma 1968 in 2011. Program vključuje film Chromo Sud (1968) režiserja Étienna O'Learya, čigar filmi so bili ključni za podzemno kinematografijo med letoma 1966 in 1968 in so močno vplivali na francoskega igralca Pierra Clementija. Film Bad Blood for the Vampyr (1984) režiserke Lysanne Thibodeau, ki je nastal v sodelovanju z Blixo Bargeldom, vokalistom avantindustrial skupine Einstürzende Neubauten. Novejši film Trains (2010), delo Karla Lemieuxa, avtorja vizualizacij za postrock skupino Godspeed You! Black Emperor. Na sporedu pa bodo še filmi Vaillancourtov La nuit obscure (2011), Essai a la mille (1970) Jean-Clauda Labrecquea, perhaps/We (2003) Solomona Naglerja, La priere génitale (2009) Sergea de Cotreta in Ville Marie (2006-2010) Alexandra Larose.

Skupna dolžina programa je 114 minut, po koncu projekcij pa bo Vaillancourt predstavil predvajane filme in svoje delo. ku