V ZDA sta bila doslej večja le IPO italijanske energetske družbe Enel in finančne družbe Visa. Slednja je marca 2008 zbrala 17,9 milijarde dolarjev, nato pa prodajo razširila na 19,7 milijarde. Oba največja enkratna IPO doslej pa sta se zgodila na Kitajskem, kjer sta domači banki ABC in ICBC z vzporedno kotacijo na hongkonški in šanghajski borzi zbrali 19,2 oziroma 19,1 milijarde dolarjev.

Kako dolgo bo trajala evforija?

FB se lahko pohvali z dobrim debijem, saj je cena že v prvih minutah trgovanja poskočila nad 40 dolarjev. Zaradi izjemnega zanimanja je bila sicer družba že ob debiju ovrednotena na 104,2 milijarde dolarjev, torej je razmerje med ceno in dobičkom (P/E) astronomski 107-kratnik, razmerje med ceno in prodajo (P/S) pa 26-kratnik. To pomeni, da je FB po količniku P/E dražji od 498 družb, po P/S pa celo od 499 družb v borznem indeksu S&P 500 in po mnenju poznavalcev čaka ustanovitelja Marka Zuckerberga z ekipo še precej dela, da takšno ceno tudi upraviči. Posebej skrb vzbujajoči so za nekatere analitike podatki, da se rast oglaševalskih prihodkov občutno upočasnjuje že tri leta zapored, obenem pa znatno rastejo stroški oglaševanja, zato bo moral FB prej ali slej najti alternativne načine financiranja in ustrezno prilagoditi poslovni model.

Saverin "všečka" Singapur

Zanimiva pa je tudi zgodba soustanovitelja Facebooka Edouarda Saverina. Brazilec je že v otroštvu prišel v ZDA in v zavetju harvardske študentske sobe skupaj s Zuckerbergom zasnoval FB. IPO mu bo v žep navrgel skoraj tri milijarde dolarjev. Znašel se je v središču negativne publicitete, saj je v začetku leta 2011 ameriški potni list zamenjal za singapurskega. S tem se je ognil plačilu 67 milijonov evrov davka na kapitalski dobiček. Kljub temu bo Saverin zaradi selitve v Singapur, kjer živi in dela že od leta 2009, skladno z zakonodajo v ameriško davčno blagajno še vedno prispeval nezanemarljivih 365 milijonov dolarjev. Še precej večji pa bo verjetno davčni prispevek Zuckerberga, kateremu se bo ocenjeno premoženje po zaslugi uspešnega IPO povzpelo na zajetnih 28 milijard dolarjev.

jernej.ogrin@guest.dnevnik.si