222 zdravstvenih trditev oziroma informacij, ki jih bo v prihodnje dovoljeno uporabiti na živilih, je v sredo odobrila evropska komisija. Seznam po navedbah predstavnikov komisije temelji na znanstveno utemeljenih dokazih in se bo uporabljal po celotni Uniji. Če torej neki žvečilni, ki podpira biznis zobozdravnikov, priporoča le slovensko stomatološko združenje, ne pa tudi denimo nemško, se bodo morali naši pisci oglasov odslej zanašati na priporočila kakšne druge zbornice.

4753 volilk in volilcev s prvopodpisanim Zoranom Petrovičem je v četrtek predsednika državnega zbora Gregorja Viranta razveselilo s pobudo za začetek postopka za razpis referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ. Gre za tisti superzakon, ki vključuje kakih miljavžent drugih zakonov, pa jih v ponedeljek poslanci tečni novinarki Studia City niso znali našteti niti pet. No, če bo policijskim sindikalistom uspelo zbrati 40.000 podpisov – te lahko zbirajo kar kot alternativo mandatnim kaznim med prekrškarji – in če bodo volilci na referendumu zakon zavrgli, tudi poslancem ne bo treba vztrajno dokazovati, da niso povsem »ziher«, v katere zakone so posegli.

6,87 odstotka čistega dobička lanskega prvega kvartala je v treh letošnjih mesecih ustvaril najboljši sosed, ki rad sliši na ime Mercator. Če je še lani od januarja do marca ustvaril 10,18 milijona evrov čistega dobička, je letos kupcem iz denarnic iztrgal le toliko, da mu je ostalo 700.000 evrov čistega dobička. Skupina Mercator je sicer v prvem četrtletju ustvarila 676,1 milijona evrov čistih prihodkov, kar na letni ravni predstavlja 3,6-odstotno rast. Dobiček iz poslovanja je znašal 19,5 milijona evrov, čisti dobiček pa 700.000 evrov. »Izrazita upočasnitev gospodarske rasti, nizka gospodarska aktivnost, povečanje brezposelnosti in zmanjševanje realnega dohodka gospodinjstev so se odrazili v upadanju potrošnje, spremembi njene strukture in v povečani cenovni občutljivosti in racionalnosti potrošnikov,« so po torkovi seji nadzornikov sporočili iz Mercatorja. Ja, racionalni potrošniki nikakor niso dobri za trgovce...

19,9 odstotka več prebivalcev – v absolutnih številkah, to je 63 duš – je lani pridobila občina Hodoš in tako kot sicer najmanjša občina postala rekorderka v prirastu. A zgodba je precej bolj zapletena in ne kaže na morebiten uspeh politike družin z več otroki, ki jo je v prejšnjem mandatu nekoliko neuspešno propagirala sedanja opcija na oblasti, pač pa na gradbeni podvig in podjetniško žilico. V občini so namreč odprli novo bivalno enoto centra starejših, kar za tako majhno občino pomeni veliko rast prebivalstva. Posledica te spremembe je tudi veliko povišanje povprečne starosti prebivalcev v občini – za tri leta. Ni vsak biznis dober za občino...

2 slovenska diplomata zastopata Mladiko v službi skupne zunanje politike baronese Catherine Ashton. Potem ko je Samuel Žbogar že januarja zapustil šefa Pahorja in pobegnil na Kosovo, se sedaj v Črno goro odpravlja dosedanji slovenski veleposlanik v Berlinu Mitja Drobnič. Po Luni in Antarktiki bo naš še Balkan.