Na vprašanje, ali ima princ Harry kaj glasbenega talenta, je Barlow brez zadržkov odgovoril z "Ne". Harry pa naj bi že takoj na začetku zabičal, da ne želi peti.

Zaradi te pesmi, ki so jo danes prvič predvajali na radiu, je Barlow prepotoval številne države zveze Commonwealth. Med drugim je z glasbeniki sodeloval tudi v Avstraliji in Keniji. Pesem pa je nato dokončal v Londonu.

V pesmi se sliši tudi zbor žena britanskih vojakov. Verzijo v živo pa bodo pesem Sing posneli na koncertu ob kraljevem jubileju, ki bo potekal 4. junija pred Buckinghamsko palačo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Elizabeti II. spoštovanje izkazali številni svetovni monarhi

Monarhi z vsega sveta so se danes na banketu poklonili britanski kraljici Elizabeti II. ob 60. obletnici njenega vladanja. Slavnostni dogodek na dvorcu Windsor pa so zasenčili zapleti zaradi odpovedi španske kraljice Sofije in sporni seznam povabljencev, med katerimi je bil bahrajnski kralj Hamad, ki mu očitajo kršenje človekovih pravic.

Na seznamu povabljencev so bili visoki gostje najpomembnejših kraljevih družin sveta, med njimi so bili japonski cesar Akihito, danska kraljica Margareta II., pa švedski kralj Karl XVI. Gustaf in kraljica Silvija ter norveški kralj in kraljica, Harald in Sonja.

Med uglednimi gosti ni bilo španske kraljice Sofije. Po poročanju nemške tiskovne agencija dpa je kraljica obisk v Londonu odpovedala v znak protesta proti napovedanemu obisku britanskega princa Edwarda na Gibraltarju. Po mnenju poznavalcev glede na trenutne okoliščine kraljičin obisk ne bi bil primeren. S Sofijo bi moral v London dopotovati tudi kralj Juan Carlos, ki še okreva po operaciji kolka.

Španska vlada je že izrazila neodobravanje, ker nameravata Edward in njegova žena Sophie junija obiskati Gibraltar. Španija namreč že 300 let zahteva vrnitev te majhne britanske kolonije na jugu Iberskega polotoka.

Današnji kraljevi banket pa si je neodobravanje prislužil tudi s spornim seznamom povabljencev, na katerem se je znašel tudi bahrajnski kralj Hamad. Njegov režim je namreč brutalno zatrl proteste za bolj demokratično ureditev države.

A, kot so sporočili iz Buckinghamske palače, je britansko zunanje ministrstvo odobrilo povabilo kralja Hamada, medtem ko je britanski poslanec Dennis MacShane menil, da kraljica "tega despota" zaradi kršenja človekovih pravic ne bi smela gostiti.

Velika Britanija ima tesne vezi z Bahrajnom in je po začetku nemirov v tej državi ravnala zelo previdno. Britanski premier David Cameron je po decembrskem obisku v Londonu Hamada pozval k sprejetju prepotrebnih reform, Bahrajnu pa je ponudil tudi britansko podporo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med današnjimi gosti na dvorcu Windsor so sicer bili še monarhi iz Bruneja, Kuvajta, Katarja in Savdske Arabije. Kraljevi banket pa je zaznamovalo tudi nezadovoljstvo zaradi udeležbe svazijskega kralja Mswatija III., ki ga je pred prestižnim hotelom Savoy, kjer naj bi kralj bival s 30-članskim spremstvom, izrazila skupina Svazijcev.

Po kosilu bo zvečer sledila še večerja v Buckinghamski palači. Udeležila se je bo večina visokih gostov, ki jih nekateri aktivisti označujejo za diktatorske monarhe. Aktivisti sicer zvečer načrtujejo tudi protest pred Buckinghamsko palačo.