Novinci v slovenski reprezentanci so vratar Jan Oblak, branilca Gregor Balažic in Andraž Struna ter vezista Kevin Kampl in Jasmin Kurtić, povratnika v izbrano vrsto pa sta Etien Velikonja in Mirnes Šišić. Zaradi poškodbe bosta manjkala Rene Krhin in Haris Vučkić, nekaj težav pa ima tudi Bojan Jokić, a bo vseeno prišel na zbor.

"Mirnes Šišić je v spomladanskem delu igral eno vidnejših vlog v svojem klubu in imel praktično polno minutažo. Njegove igre so bile dokaj dobre. Radi bi se prepričal na svoje oči, kako se ti novinci, ki so poklicani, obnašajo. Osebno bi jih rad pogledal na igrišču, ker eno je spremljanje tekem, drugo pa je delo na igrišču oziroma na treningih. Mirnes ni edini, je kar nekaj novih obrazov," je izbor 30-letnega vezista na novinarski konferenci v Ljubljani pokomentiral Stojanović.

"Andraža Struno sem si ogledal na dveh tekmah, se pogovoril z njim, vidim ga na položaju desnega bočnega branilca, predvsem zato, ker smo na obeh bokih deficitarni. Bomo videli, kako lahko prenese breme. Balažic je srednji branilec, rad pa bi spoznal tudi njegove druge sposobnosti. Praktično vse te nove obraze, razen Mirnesa, ki ga malce bolj poznam, bi rad videl, kako se obnašajo, kako sprejemajo moje ideje. Da si po tekmi dokončno odgovorim, kdo, kaj, zakaj, kdo je sposoben biti v nadaljevanju v kadru," je o novincih povedal Stojanović, ki je poudaril, da tudi tistih, ki jih tokrat ni zraven, še ni odpisal.

Eden tistih, za katerega se je najbolj "šušljalo", da bo tokrat zraven, je Kurtić iz Vareseja, ki lahko igra na več položajih na sredini igrišča. "V tem trenutku je nespametno kogarkoli izpostavljati. Gotovo je s svojimi igrami v spomladanskem delu pokazal in dokazal, da si zasluži ta vpoklic. Kar nekajkrat sem si ga ogledal. Bistveno pa bo, kaj bodo ti novinci pokazali v tem tednu in če bodo dobili priložnost, kaj bodo pokazali na tekmi. V tem trenutku pa ni nihče od njih v nekem boljšem položaju," meni selektor, ki je tokrat povabil štiri vratarje, predvsem zaradi tega, ker se bo Jasmin Handanović pripravam pridružil šele 24. maja.

Reprezentanca bo priprave opravila v Avstriji, kamor bo odpotovala v nedeljo. Tam načrtujejo od sedem do devet treningov, ki bodo namenjeni predvsem taktičnim zamislim, med drugim bo selektor preizkusil tudi novo postavitev v zvezni vrsti. Doslej je obe tekmi odigral z dvema zadnjima zveznima igralcema. Kljub temu pa Stojanović pravi, da bodo tekmo vzeli zelo resno. "To tekmo jemljemo kot zelo pomembno, v upanju, da se pokaže korak naprej od prijateljskega obračuna s Škotsko in da si odgovorimo še na dodatna vprašanja, ki so odprta predvsem v sistemski postavitvi in igralskem kadru. Tako da je tekma pomembna iz več razlogov in k njej pristopamo, kot da je dvoboj svetovnega prvenstva," je še povedal Stojanović in se ozrl še na Grčijo.

"Grčija je bila evropski prvak, v svoji skupini je bila prva, pripravlja se za EP. V svojih vrstah ima kar nekaj izkušenih igralcev. So trdi, nepopustljivi, rahlo defenzivno orientirani. Kako bo na naši tekmi, je težko napovedati. V tistih tekmah, ki sem jih pogledal, so bili zelo odgovorni, hitro se vračajo za žogo, kompaktni, v nekaterih momentih zelo agresivni. Svojo priložnost po večini čakajo iz prekinitev. Skratka, kompaktna ekipa, ki bo dober test zame in za reprezentanco," je zaključil slovenski selektor.

Seznam vpoklicanih igralcev:

Vratarji: Vid Belec (Crotone/ITA2), Jasmin Handanović (Maribor), Samir Handanović (Udinese/ITA), Jan Oblak (U. D. Leiria/POR);

Branilci: Gregor Balažic (Karpati Lviv/UKR), Mišo Brečko (Köln/NEM), Boštjan Cesar (Chievo/ITA), Bojan Jokić (Chievo/ITA), Dejan Kelhar (Samsunspor/TUR), Andraž Struna (Cracovia/POL), Marko Šuler (Hapoel Tel-Aviv/IZR);

Vezisti: Armin Bačinović (Palermo/ITA), Josip Iličić (Palermo/ITA), Kevin Kampl (Osnabruck/NEM2), Andraž Kirm (Wisla/POL), Jasmin Kurtić (Varese/ITA2), Darijan Matić (Krjvbas Krjvji/UKR), Aleš Mertelj (Maribor), Aleksander Radosavljević (ADO Den Haag/NIZ), Mirnes Šišić (OFI Crete/GRČ), Dare Vršič (Olimpija Ljubljana);

Napadalci: Valter Birsa (Genoa/ITA), Zlatko Dedić (Dynamo Dresden/NEM2), Zlatan Ljubijankić (Gent/BEL), Tim Matavž (PSV Eindhoven/NIZ), Etien Velikonja (Maribor).

Tekma med Slovenijo in Grčijo bo prihodnjo soboto v Kufsteinu na Tirolskem.