Išče se: ideja

Prost vstop na svoje razstave omogočajo vsi muzeji in galerije, mnogi organizirajo po svojih razstavah javna vodstva, nekateri so za to priložnost pripravili poseben program, drugi pa skušajo svoje publikacije prodati po znižanih cenah. Mednarodni grafični likovni center poleg pregledne razstave aktualne slovenske grafične ustvarjalnosti od leta 2008 do danes Odtisi in vtisi organizira tudi javno razpravo na to temo, ki se bo začela ob 11. uri. Mestni muzej Ljubljana ob 17. uri organizira javno vodstvo po kiparski razstavi Več glav več ve, ki predstavlja vplivne osebnosti iz zgodovine Ljubljane. Prirodoslovni muzej bo ob 15.30 za eno uro omogočil ogled najstarejšega herbarija, Moderna galerija pripravlja v obeh svojih enotah delavnice za otroke, ki bodo potekale od 15. ure, ob 17. uri pa bo potekalo javno vodstvo po razstavi 20. stoletje / Kontinuitete in prelomi. Raznolik program organizirajo ponekod čez ves konec tedna, npr. v Moderni galeriji tudi na ploščadi tik ob tivolskem parku.

Obiskovalce bodo skušali privabiti tudi v regionalnih muzejih. Gorenjski muzej Kranj prireja ob 16. uri javno vodstvo po Prešernovi hiši, ob 17. uri pa še po Mestni hiši s poudarkom na stalnih razstavah. Muzej novejše zgodovine Celje ob 17. uri organizira vodstvo po razstavi Obrazi operete z glasbenim programom, omogočili pa so tudi spletni ogled razstave. Nekoliko drugačno idejo so si omislili v Pilonovi galeriji Ajdovščina, kjer bodo dopoldne na ajdovski tržnici skušali razprodati svoje publikacije pod geslom Menjam katalog za idejo.

Brezplačen obisk raste

Dnevi, ko so muzeji odprti brezplačno, navadno privabijo veliko število obiskovalcev. Prirejajo jih 8. februarja, na slovenski kulturni praznik, 18. maja, na mednarodni dan muzejev, v akciji Poletna muzejska noč, ki bo letos 16. junija, in 3. decembra na Ta veseli dan kulture. Brezplačne obiske poleg dnevov odprtih vrat nudijo tudi v drugih akcijah, npr. v študentskem tednu kulture, v tednu družin, otroka, med festivali, številni pa imajo brezplačen vstop enkrat na mesec določen z ustanovitvenim aktom. Direktorica Muzeja novejše zgodovine Kaja Širok ocenjuje, da brezplačni obiski predstavljajo okoli 30 odstotkov vseh izdanih vstopnic, v Mednarodnem grafičnem likovnem centru predstavlja brezplačen obisk skoraj 50 odstotkov izdanih vstopnic, v Narodnem muzeju Slovenije pa je lani presegel polovico obiska.

Najboljše rezultate muzeji beležijo 8. februarja in na poletno muzejsko noč, "kar je po svoje absurdno, saj muzeji mesečno ponujamo vstopnine prost dan, pa tudi čez leto z različnimi akcijami spodbujamo uporabnike, da nas obiščejo," pravi Kaja Širok. Na dobro promoviranost "gratis dni" kaže tudi podatek, da pet galerij Muzeja in galerij mesta Ljubljane neprestano ponuja brezplačen vstop, ki pa se kljub temu močno poveča ob omenjenih štirih dnevih. Vodstva muzejev večinoma ugotavljajo, da obisk na dneve odprtih vrat in v času akcij raste, s čimer se postopoma znižuje tudi prihodek od prodanih vstopnin. Kljub izpadu dohodkov pa so akcijam in brezplačnemu ponujanju svojih programov naklonjeni, saj jim omogočajo doseganje ciljev javne službe, obiskovalcem pa zagotavljajo dostopnost.