Čokoladna afera

Bivši egiptovski kralj Faruk je izbojeval te dni končno zmago po šestletnem sodnem sporu proti - čokoladi. Gre za proces, ki ga je bivši monarh načel 1956. leta proti nekemu milanskemu proizvajalcu sladkarij, kateremu je bilo všeč, da je neko vrsto svoje čokolade prodajal pod imenom "Faruk". Faruku kralju pa seveda to ni bilo všeč in na pomoč je poklical odvetnike. V prvem delu procesa je milansko sodišče podprlo tovarnarja, ki je trdil, "da je Faruk navadno arabsko ime, ne glede na to, da je tako ime tudi njegovemu veličanstvu". Vendar je sodišče v drugem delu procesa sprejelo sklep, "da je uporabljanje lastnega imena v trgovske namene vendar nelojalno", in obsodilo tovarnarja, naj plača Faruku odškodnino.

Irvasi umirajo zaradi lakote

Na stotine irvasov umira zaradi lakote na Finskem, ker je led tako debel, da živali ne morejo priti do lišajev, svoje glavne hrane. Po sporočilu finskega kmetijskega ministrstva je položaj najhujši na severu dežele, prav tako pa je resen tudi v osrednjem in južnem delu Finske. Oblasti zdaj poskušajo hraniti irvase z melaso.

Bodo Koprčani brez kopališča?

Čeprav ima Koper s predmestji okoli 12.000 prebivalcev in je število prebivalcev stalno v porastu, nima v svoji neposredni okolici nobene izletniške postojanke. V okolici ni niti gostišč, kar je pač posledica tega, da je bil Koper do osvobojenja pretežno kmečko in ribiško mesto. Zdaj se pa razvija v pristaniško, industrijsko in trgovsko središče. Novo pristanišče se širi tudi na obalo, kjer sta bili doslej mestno in Partizanovo kopališče, in moglo bi se zgoditi, da bi Koprčani ostali brez kopališča in bi se morali hoditi kopat čez zaliv v Ankaran, kar pa ni poceni.