Kot je na novinarski konferenci pojasnil Aleš Kobal z mariborske univerze, so v okviru projekta raziskovali različna področja, povezana s stresom. Med drugim izgorevanje zaposlenih, visoko odsotnost z dela, prisotnost zaposlenih na delovnem mestu tudi, ko bi morali biti zaradi bolezni ali drugih težav doma, ter težave z usklajevanjem dela in družine.

V projekt so vključili okoli 600 zaposlenih. Instrument za ekspertno napoved dejavnikov tveganj na delovnem mestu, povezanih s poklicnim stresom, ki so ga razvili, so preizkusili v petih slovenskih podjetjih. Instrument bo delodajalcu pomagal identificirati, kateri stresorji so v njegovem podjetju najbolj izraženi, to pa bo olajšalo obvladovanje stresa na delovnem mestu, je dejala Lučka Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Raziskovalka v okviru projekta Lilijana Šprah je pojasnila, da je instrument prilagojen za uporabo v slovenskem okolju, z njim pa lahko zelo selektivno določimo, kaj je v posameznem okolju problematično in kakšne ukrepe je treba izvajati v podjetjih.

Jože Smole iz Združenja delodajalcev Slovenije je ob tem dodal, da so v okviru projekta organizirali vrsto seminarjev za delodajalce in veliko delavnic v podjetjih. Po njegovih besedah si želijo, da bi se delo nadaljevalo in znanja o zmanjševanju stresa na delovnem mestu prenašala med podjetji.

Tako Smole kot Böhmova sta se strinjala, da je obvladovanje stresa pomembno tako za delodajalce, ki tako lažje dosega svoje poslovne cilje, kot za zaposlene, saj vpliva na kakovost njihovega življenja in dela.

Tako na delodajalcih kot na zaposlenih pa mora biti tudi odgovornost za obvladovanje stresa, je poudaril raziskovalec v okviru projekta Igor Hrast. Po njegovih besedah gredo univerzalni ukrepi za obvladovanje stresa v smeri stalnega preventivnega delovanja, kar pomeni pridobivanje informacij za uspešno soočanje z življenjskimi situaciji.

Današnje konference, na kateri predstavljajo izsledke projekta, se udeležuje več kot 160 ljudi. Med njimi so poleg predstavnikov delodajalcev tudi predstavniki stroke, ki se ukvarjajo z raziskovanjem tega področja ali z varnostjo na delovnem mestu, je še dejal Smole.