Psihološka prednost je zagotovo na strani Krke, ki je v ligi za prvaka dvakrat brez pretiranih težav ugnala Olimpijo. Še posebej boleč poraz je Ljubljančanom zadala v petem krogu, ko so košarkarji trenerja Saša Filipovskega dosegli vsega 47 točk. Nezanemarljiva je tudi prednost domačega terena, ki pri Novomeščanih pride veliko bolj do izraza, saj bo dvorana Leona Štuklja na vsakem dvoboju pokala po šivih. Prav odlična atmosfera čestokrat vlije še dodaten atom moči Zoranu Dragiću in soigralcem. Jedro Krke skupaj nastopa že tretjo sezono, zato tudi pretresi z nekaterimi odhodi sredi sezone niso imeli takšnega negativnega učinka kot pri Olimpiji.

Zoran Dragić: Moštvena igra za nov naslov

"Ljubljančani imajo v moštvu odlične posameznike, ki so sami sposobni odločiti tekmo. Individualna kakovost je na strani Olimpije, mi pa se lahko zanašamo na kolektivno igro, moštveni duh in dobro kemijo, ki nas krasi. Fantje zares dihajo drug za drugega in si vseskozi pomagajo," pravi trener Krke Aleksander Sekulič, ki pa kljub zmagama proti Olimpiji v ligi za prvaka opozarja: "To nas nikakor ne sme zavesti. Vsako tekmo posebej bo treba vzeti kot samostojno zgodbo, ki jo želimo nato zaključiti v celoto."

Z veliko več pretresi se je v zadnjem obdobju ukvarjal strateg Olimpije Sašo Filipovski, saj je moral trošiti moči tudi zunaj košarkarskega igrišča. S sedaj že nekdanjim direktorjem Janezom Rajgljem sta bila na povsem različnih bregovih, kar je razklalo tudi slačilnico. Prihod Slobodana Subotića je nekoliko pomiril strasti, kar pa se na parketu (še) ni pretirano poznalo. Ljubljančani so namreč polfinalna dvoboja proti Heliosu dobili po sila srečnem scenariju, prav nič nezasluženo ne bi bilo namreč tudi napredovanje Domžalčanov. A finale je zgodba zase, vodilno vlogo pri zmajih pa bodo kot kaže odigrali tuji košarkarji. Sasu Salin in Vladimir Dašić sta trenutno v dobri formi, Filipovski pa je v času premora zagotovo veliko časa posvetil Deonu Thompsonu, ki mu je padla forma.

Jaka Blažič pred prvo finalno tekmo: V Novem mestu smo že zmagali

"Krka je resda dobila zadnja dva obračuna, a smo na zadnjem igrali brez Dašića, poleg tega pa so poškodbe pestile tudi nekatere druge igralce. Krko dobro poznamo in vemo, od kje prežijo glavne nevarnosti. Zavedamo se tudi svojih slabosti, ki smo jih poskušali kar se da odpraviti," je dejal Filipovski, ki bo v finalni seriji Krko morda poskušal presenetiti z vidnejšo vlogo Caseyja Mitchlla: "Casey je adut, ki lahko veliko da ekipi. Vseskozi je trdo delal. Je igralec, ki si lahko sam ustvari met in bo v finalu zagotovo uporaben."

Anketa: košarkarska imena o finalu DP