Ljubljana Ob 120. obletnici SNG Opera in balet Ljubljana in 140. obletnici Glasbene matice Ljubljana se nocoj obeta koncert samospevov, na katerem bosta nastopila sopranistka Sabina Cvilak in škotski pianist Iain Burnside.

Sabina Cvilak je pevka, ki s svojim mojstrstvom in pojavnostjo prevzame tako najzahtevnejše občinstvo velikih svetovnih odrov kot intimnejše skupine. Njene glasovno perfekcionistično in odrsko celovito izdelane vloge so postale ena najmikavnejših novosti ne le slovenske, ampak tudi svetovne pevske kulture. Študij petja je z odliko končala v Gradcu (2004) in se nato izpopolnjevala v Parizu, na Dunaju in v Helsinkih, pozornost širše javnosti pa je pritegnila takoj po diplomi z debijem na Dunajskih slavnostnih tednih v Blochovi operi Macbeth. V sezoni 2004/2005 je bila tudi štipendistka Karajanovega sklada in članica Dunajske državne opere, po nekajletni zaposlitvi v operi SNG Maribor pa zdaj deluje kot svobodna umetnica. Kritiki jo pogosto označujejo za novi vodilni lirični sopran v svetovnem merilu, to pa vedno znova potrjuje s širokim naborom vlog, ki se gibljejo od železnega opernega repertoarja do sodobnejših stvaritev in koncertnih nastopov.

Pianist Iain Burnside sodi med tiste glasbenike, ki jih zaznamuje predvsem popolna predanost samospevu in spremljanje pevcev z najvišjim mednarodnim ugledom. V zadnjem obdobju je sodeloval z vodilnimi umetniki na tem področju. Njegov obsežen diskografski opus priča o posebni bližini do glasbe angleških skladateljev, kot ustvarjalec radijskih in televizijskih programom pa je med drugim oblikoval tudi izviren koncept glasbenih dogodkov, ki združuje glasbo in poezijo. nr