Kot je že dalj časa znano, morajo na Jesenicah in v Kopru svoji dvorani prenoviti, najbolj kritični prizorišči pa sta Novo mesto in Ptuj, kjer dvoran kljub časovni stiski še niso začeli graditi. Glede na včerajšnji dogovor morajo tako Štajerci kot Dolenjci do 30. junija letos predložiti pravnomočno gradbeno dovoljenje in zaprto finančno konstrukcijo za dvorani, če želijo gostiti prvenstvo. Če tega ne bo, bodo organizatorji Eurobasketa 2013 začeli iskati druge rešitve, bržkone v Celju, Mariboru in ljubljanski Hali Tivoli, ki je že ves čas v rezervi.

Vlada podpira organizacijo prvenstva

Predsednik KZS Roman Volčič je župane tudi pozval k obveznosti plačila 50.000 evrov kotizacije in 550.000 evrov prispevka za izvedbo tekmovanja ter dodal, da slovenska moška košarkarska reprezentanca v primeru odpovedi tekmovanja ne bi mogla igrati niti na EP 2013, niti na svetovnem prvenstvu 2014, za EP 2015 pa bi morala v kvalifikacije.

Podmežakla in Bonifika bosta nared pravočasno

Na jeseniški občini zagotavljajo, da bo prenova dvorane do začetka tekmovanja končana. Vendar občina kotizacije še vedno ni plačala, na vprašanje, ali se še dogovarjajo s sosednjimi občinami, ki bodo zaradi nočitev imele še največ koristi od prvenstva, pa nismo dobili odgovora. Financiranje obnove dvorane Podmežakla s 6000 sedeži sicer še ni v celoti dorečeno, a gradbena, obrtniška in instalacijska dela naj bi stala 6,8 milijona evrov. Fundacija za šport bo prispevala v letih 2012 do 2014 162.000 evrov, kakšnega sklepa države, da bi Jeseničani dobili tudi evropski oziroma državni denar, pa še niso prejeli.

Za povečavo klikni na sliko.

"Zato je trenutno objavljen javni razpis za gradbena in druga dela le do zagotovljene višine občinskih proračunskih sredstev v letu 2012, to je 1,6 milijona evrov," je pojasnila Božena Ronner iz kabineta jeseniškega župana.

V Kopru bodo tekme evropskega prvenstva gostili v obstoječi dvorani Bonifika, vendar jo morajo prav tako posodobiti, predvsem morajo zagotoviti dovolj sedežev. Za tekme evropskega prvenstva je namreč potrebnih vsaj 5000 sedežev, zdajšnja dvorana jih ima nekaj več kot 3000. Na mestni občini pojasnjujejo, da je za obnovo pripravljena vsa potrebna dokumentacija, z deli pa za zdaj še niso začeli, saj s košarkarsko zvezo usklajujejo še zadnje podrobnosti. Sredstva za sofinanciranje evropskega prvenstva bodo zagotovili z rebalansom proračuna in v proračunih prihodnjih let. Neuradno naj bi obnova dvorane stala okoli 1,3 milijona evrov, izvajalca del pa mora občina še poiskati z javnim razpisom.

Ptuj odvisen od razpisa, Novo mesto praktično brez možnosti

Čeprav Dolenjci še niso vrgli puške v koruzo, je glede na precej slabo občinsko finančno stanje bolj ali manj jasno, da dvorane Portoval do prvenstva ne bo. Mestni svetniki so na zadnji seji sprejeli tudi sklep, da dokler občina ne najde izvajalca ali zasebnega partnerja za gradnjo večnamenske dvorane, za projekt ne bodo potrdili novih sredstev. Usodo novomeške dvorane s 5000 sedeži sta sicer bolj ali manj zapečatila dva neuspešna razpisa za javno-zasebno partnerstvo, novomeška občina pa slabih desetih milijonov evrov, kolikor znaša popolnoma okrnjena investicija, tudi ob 2,5 milijona državnih evrov pomoči ne more zagotovili.

Na ptujski občini so projekt dvorane za 5000 gledalcev iz 18 milijonov oklestili na 9,1 milijona evrov, izbrali so tudi že izvajalca gradbenih del. Ker lahko občina zagotovi le 2,5 milijona evrov, prav toliko pa bo prispevala tudi država, z razpisom zdaj iščejo še investitorja, ki bi v zameno za koncesijo za dvorano prispeval preostala sredstva. Ali bo Ptuj gostil prvenstvo ali ne, bo tako znano 9. junija, ko se omenjeni razpis konča.

Čas se je skoraj iztekel

Pri vsem tem pa se poraja tudi vprašanje, če lahko Ptujčani in Novomeščani do 30. junija 2013, ki je zadnji datum za dokončanje del na objektih, načrtovani dvorani dejansko postavijo.

"Če bi imeli vsa potrebna dovoljenja in bi začeli graditi v naslednjih dneh, bi to bilo seveda možno. Vendar temu težko verjamem," je povedal Boris Leskovec iz ljubljanske fakultete za arhitekturo in predstavnik Slovenije v različnih mednarodnih organizacijah, ki se ukvarjajo s športno infrastrukturo.

"Mislim da je čas, da se strasti umirijo. Imamo ljubljansko Halo Tivoli, celjski Zlatorog in mariborsko dvorano Tabor. Res je sicer, da ima evropska košarkarska zveza določene minimalne standarde glede števila gledalcev, ampak časa ni več veliko in gotovo bi znali pogledati skozi prste," je dejal Leskovec, ki še pravi, da bi morali nove dvorane graditi v večjih mestih. "En teden prvenstva bo hitro mimo, potem bo treba te dvorane tržiti. Če ima Ljubljana probleme z zasedenostjo s športnimi programi v dvorani v Stožicah, potem bo naveden problem v manjših mestih še toliko bolj pereč," meni.