Ljubljana Nocoj se začenja mednarodni festival Svetlobna gverila, ki bo letos v znamenju Gibanja, umetniki pa bodo raziskovali součinkovanje gibanja in svetlobo v razmerju do prostora in tudi obiskovalca kot soustvarjalca. Po besedah organizatorjev želijo s projekti na prostem oblikovati začasne nove dimenzije javnega prostora, obiskovalce pa napeljati k ustvarjalnemu in kritičnemu odnosu do skupnega javnega prostora ter elementov, ki ga določajo.

Večina projektov na letošnji ediciji je bila ustvarjena posebej za program Svetlobne gverile, festivalski dogodki pa bodo skoncentrirani na okolico Galerije Vžigalica. V njej bodo nocoj odprli razstavo, na kateri sodelujejo Damijan Kracina & Sašo Kalan, NatanEsku & Schatzi, Matej Stupica & Staš Vrenko, Damijan Kracina & Vladimir Leben ter Neven Korda.

Za "osvetlitev" okolice galerije bosta poskrbela Jaka Mihelič, ki bo v križevniški cerkvi predstavil Rubensovo cev, in Boštjan Čadež, ki bo s svojim najnovejši izumom Metaskopom zasedel obzidje Križank. Prav tako nocoj bodo na vrtu Festivala Ljubljana pri križevniški cerkvi odprli ambientalno instalacijo Bright Talk, ki so jo ustvarili študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, in sicer Dan Adlešič, Uršula Rihtar, Katarina Muller, Anja Radovič in Katja Špiler.

Festival bo gostoval tudi na zgornjem delu Kongresnega trga, kjer bo Aleksandra Stratimirović predstavila projekt V.I.P., s pomočjo katerega bodo obiskovalci lahko zažareli v soju luči, na Trgu revolucije pa bosta Kaja Avberšek in Darja Osojnik postavili svetlobno gugalnico Šajn*n*flaj, ki bo do 16. junija razveseljevala obiskovalce.

Podrobnejše informacije o festivalskem programu je mogoče najti na www.svetlobnagverila.net. nr