Minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač je Družbi za avtoceste v RS (Dars) naložil, da neuporabljene cestninske postaje odstrani do 15. maja, torej minulega torka, v nasprotnem primeru bo na teren poslal rušitelje, račun pa Darsu.

Dars ni izpolnil obveznosti

"V zvezi z odstranitvami motečih prometnih ovir - sredinskih otokov na cestninskih postajah, ugotavljamo, da Dars na cestninski postaji Log do roka, ki je bil postavljen za njihovo odstranitev, ni izpolnil svojih obveznosti," so po izteku roka v sporočilu zapisali na ministrstvu ter dodali, da bodo zato začeli z aktivnostmi za nadomestno izpolnitev in s postopki za uveljavitev odgovornosti uprave Darsa.

Odstranitev cestninskih postaj je zapisana v koalicijskih pogodbi. Minister Černač je pred dobrim mesecem v pogovoru za časnik Delo dejal, da so strokovnjaki varnostna vprašanja že preučili in odpravili bojazni; sistem cestninjenja tovornega prometa na pomurskem kraku, kjer cestninskih postaj ni, pa deluje.

Demontaža naj bi bila zelo zapletena

Na Darsu medtem ves čas trdijo, da pri odstranitvi cestninskih postaj ne gre za preprosto demontažo objektov, v katerih so tudi različni vodi (od električnih do komunikacijskih). Odstranitev je po navedbah Darsa za uporabnike opazna motnja, dela pa so vredna več kot 20.000 evrov, zato je potreben javen postopek naročanja.

Dars je odstranitev cestninskih postaj zastavil na način, da se izvede pilotski projekt preureditve čelne cestninske postaje Log in tako na eni postaji preveri, kakšne so posledice odstranitve cestninske postaje ter kako stroškovno in organizacijsko odstranitev najbolje izpeljati. Razpisna dokumentacija za izbor za izvajalca pilotnega projekta odstranitve člene cestninske postaje Log je po zagotovilih družbe že pripravljena.