Znanstveniki losangeleške univerze UCLA so dvema skupinama podgan namesto vode šest tednov vsak dan dajali omenjeni koruzni sirup (gre za pogosto sestavino predelane hrane).

Ena skupina podgan je ob tem prejemala še maščobne kisline omega 3, ki spodbujajo delovanje možganov, druga skupina pa ne.

Pred dieto s sladko pijačo so podgane pet dni "trenirali" v zapletenem labirintu. Po šestih tednih diete so podgane postavili nazaj v labirint, da bi videli, kako se obnašajo.

"Živali iz skupine, ki niso prejemale omega 3 maščobnih kislin, so bile počasnejše, njihovi možgani pa so pokazali zmanjšano sinaptično aktivnost," je povedal Fernando Gomez Pinilla, profesor nevrokirurgije na UCLA.

Zmanjšane sposobnosti možganov

"Njihove možganske celice so imele težavo z medsebojnim pošiljanjem signalov, kar je zmotilo spodobnost podgan za jasno razmišljanje, pozabile pa so tudi pot v labirintu, ki so se jo naučile šest tednov nazaj," je povedal in dodal, da se je pokazalo tudi, da so podgane iz tiste skupine razvile znake o odpornosti na inzulin, hormon, ki nadzoruje krvni sladkor in uravnava možganske funkcije. Pri podganah iz druge skupine se zmanjšana sposobnost možganov ni pokazala v taki meri.

Če pojemo preveč fruktoze torej lahko vplivamo na sposobnost inzulina, da regulira način, kako celice uporabljajo in shranjujejo sladkor, kar je nujno tudi pri procesiranju misli in čustev. "Inzulin je v telesu pomemben za nadzor krvnega sladkorja, lahko pa bi igral tudi vlogo pri možganih, kjer očitno onemogoča spomin in učenje."

Gomez Pinilla torej poudarja, da "prehrana, ki vsebuje veliko fruktoze, dolgoročno spremeni sposobnost možganov za učenje in pomnjenje informacij. Če temu dodajo omega 3 maščobne kisline, lahko pomagamo zmanjšati škodo," še dodaja.