Kot je za STA povedal direktor novomeške službe zavoda za zaposlovanje Franc Smerdu, so javne in zasebne delodajalce z območja, ki po brezposelnosti presega državno povprečje - pri tem odstopata območji Novega mesta in Trebnjega - opozorili, da se pravočasno prijavijo na različne razpise in se ustrezno odzovejo na razpisne možnosti.

Sicer brezposelnost na navedenem in zlasti belokranjskem območju v zadnjih dveh letih narašča. Na območju Črnomlja trenutno presega 17 odstotkov, na metliškem območju je 16-odstotna, medtem ko je brezposelnost na državni ravni v povprečju 12,4-odstotna. Pri tem sta posebnosti belokranjskega trga dela še omejena možnost zaposlovanja in težave z dnevno migracijo, je dodal.

Zavod za zaposlovanje skuša povezati tamkajšnje iskalce dela in delodajalce, zaposlitvene možnosti pa poleg ustrezne denarne podpore podpreti še s programi aktivnega zaposlovanja ter usposabljanja.

Za letos tudi računajo, da bodo razvili še nekaj novih programov, ki bodo delodajalcem pomagali pri nižanju stroškov ob vstopu delovne sile, po drugi strani pa določenim in zaposljivo problematičnim skupinam omogočili večjo zaposlitveno prilagodljivost, je nadaljeval direktor.

Ker se na omenjenem trgu dela kljub visoki brezposelnosti srečujejo tudi s strukturno brezposelnostjo oz. kroničnim pomanjkanjem nekaterih poklicev, so na današnjih predstavitvah delodajalce opozorili še na evropsko omrežje zaposlitvenih priložnosti Eures. To jim lahko pomaga pri iskanju primernih kadrov v državah Evropske unije, je še povedal Smerdu.

Projekt Pokolpje - aktivno in dejavno izvajajo na podlagi programa razvoja človeških virov za obdobje med letoma 2007 in 2013. Zaključili ga bodo predvidoma do konca leta, njegov namen je, brezposelne dodatno spodbuditi k dejavnemu iskanju zaposlitve, pomagati iskalcem zaposlitve, katerih zaposlitev je ogrožena, in spodbuditi vse, ki niso aktivni, da se vključijo v trg dela, so sporočili z republiškega zavoda za zaposlovanje.