To pa je tudi rdeča nit športnorekreacijske akcije Brazde vzdržljivosti, ki jo je Trefalt zasnoval konec 70. let in s katero že vrsto let privablja ljudi najrazličnejših poklicev in zanimanj, da svoj prosti čas preživijo aktivno in v dobri družbi. V popularno zgodovino se je zaprisežen športnik zapisal tudi s tremi serijami trimskih oddaj, ki so k trimčkanju spodbudile množico ljudi, 4872 posameznikov pa je doseglo cilj in postali so kaveljci in korenine.

Kaj vam pomeni vloga, ki so vam jo dodelili ob letošnjem pohodu Pot ob žici?

Zaradi tega sem zelo počaščen. Pohod ob žici je res veličastna prireditev in tako kot še na marsikaj drugega domačega smo tudi nanjo premalo ponosni ter je ne cenimo dovolj.

Z akcijo Brazde vzdržljivosti in številnimi televizijskimi oddajami ter prireditvami ste vrsto let spodbujali Slovence k zdravemu in aktivnemu življenju. Je zdrav način življenja vaše vodilo že od malih nog ali pa morda obstaja kakšen prelomen dogodek, ki vas je usmeril na to pot?

Kot otrok in pozneje mladinec sem treniral plavanje in judo. Nekaj malega sem tudi preveslal v kanuju dvosedu. Ko sem začel voditi oddaje o rekreaciji na televiziji, sem hotel dati dober zgled in sem poskusil teči. Dobro se še spominjam, da sem se z družino odpeljal na Jeprco in tam začel program, ki je bil namenjen začetnikom kadilcem s prekomerno telesno težo.

Tak sem bil takrat tudi jaz. Program je svetoval naslednjo formulo: 100 metrov teka menjaje s 100 metri hoje. V prsih me je po prvih desetih menjavah tako tiščalo, kot da je v njih žareča krogla. Takrat sem nehal kaditi in začel paziti na prehrano. Zelo kmalu sem bil sposoben teči v trojki ob žici in nastopiti ter priti do cilja na vseh velikih evropskih smučarskih maratonih.

Kako ocenjujete način življenja današnje mladine? Menite, da se dovolj giblje?

Mladi se zanesljivo premalo gibljejo. Že otroci se vozijo v šolo z avtobusom, pa čeprav stanujejo le dober kilometer od šole.

Kaj pa starejša populacija, so posamezniki tretjega življenjskega obdobja dovolj aktivni?

Najbrž velja to, da se premalo gibljejo, tudi za starejše. Sam skrbim tako za telesno težo kot tudi za gibanje. Je pač tako, da če se premalo giblješ, se hitro poveča telesna teža. Nisem pa hudo discipliniran človek in se moram k temu prisiliti. Rad gledam nogomet po televiziji in v sobi, kjer je televizor, imam tudi tekalno stezo in sobno kolo. Ker ob gledanju televizije tudi jaz rad kaj pojem (fižolovo solato ali zajetno porcijo sladoleda!), kombiniram vadbo in prehrano.

Prvi polčas vadim (števec po navadi pokaže "izgubo" okoli 300 kalorij), v drugem polčasu pa si kaj od omenjenega privoščim. Bolje bi bilo sicer obratno, ker grem po tekmi po navadi kmalu spat, vendar s polnim želodcem spet ni zdravo tekati.