Pomlad je kot nalašč za obisk turističnih kmetij. Tam so doma srčni ljudje, podeželski mir, ptičje petje, vonj po svežem kruhu in drugih pristnih dobrotah... Kakšne izkušnje z njimi in s podeželskim utripom pa imata naša znana sogovornika? th

Robert Roškar, radijski moderator

"Na kmečki turizem zaidem večkrat, čeprav imam vsega, kar kmečki turizem ponuja, na pretek pri svoji babici v Prlekiji: kmečko vzdušje, kmečka hrana, kmečko vino in kmečka družba. Vsega je veliko in zmeraj znova rad obiščem sorodnike, da se naužijem tega občutka. Obožujem kmečko hrano. Rad imam domačo gibanico, 'štrudl', pogačo, slivove cmoke, domače vložene kumarice, ki so čisto drugače od tistih, ki jih kupim v trgovini, pa domačo slivovo marmelado, domač lipov čaj, da o kruhu sploh ne govorim. Zelo rad domov vzamem domača jajca, ki imajo res rumen rumenjak in so povsem drugačnega okusa kot tiste tovarniške v trgovinah, pa kaj vloženega, kruh in klobase. Sicer pa priznam, da še nikoli nisem zašel v kak tuj kmečki turizem, čeprav si to zelo želim. Predvsem zato, ker zmeraj rad poskušam kakšno novo hrano, nove jedi, nove okuse..."

Uroš Smolej, igralec

"Na kmečki turizem ne zahajam ravno pogosto. Vsake toliko gremo na družinsko kosilo s starši in ožjimi sorodniki na turistično kmetijo Pr' Betel v Planini pod Golico, kjer imajo odlično domačo hrano. Najraje si privoščimo tipične slovenske jedi: kislo zelje, koline, ajdove krape, sirove štruklje, domače sladice..., odvisno od takratne ponudbe. Za domov po navadi ne vzamem ničesar. Zunaj naših meja še nisem imel priložnosti poizkusiti tovrstne ponudbe, bi bilo pa zanimivo. Kulinarika in vse v povezavi z njo je prav gotovo tisto, kar daje pečat in piko na i vsakemu izletu, bodisi pri nas ali na potovanju v tuje dežele."