Dogajalo pa se ni le v dvoranah, kjer so bili razne delavnice in predavanja ter pokušine vina, hrane in olja, temveč tudi na prostem, kjer je bila postavljena Vipavska tržnica s predstavitvijo domačih dobrot. Zaradi najbolj zveste vipavske spremljevalke - burje, ki je zavijala okrog obokov starodavnega objekta, je bilo le stojnic nekoliko manj kot po navadi. A najbolj vztrajni sirarji, pridelovalci medu, oljčnega olja, mesnin in sadjarji s prvimi češnjami se niso pustili odpihniti.

"Bistvo dogodka je predstavitev vinarjev iz vse Vipavske doline. Dogodek poteka na Zemonu, ker je to biser Vipavske doline in ker je po zaslugi Tomaža Kavčiča iz gostilne Pri Lojzetu tukaj doma tudi najboljša kulinarika. Vino in hrana pa gresta vselej z roko v roki," je bila zaradi dobrega obiska zadovoljna organizatorka Andreja Vister iz Razvojne agencije ROD Ajdovščina.

Letos se je na dvorcu Zemono predstavilo 38 domačih vinarjev, kar je največ doslej, pridružili pa so se jim tudi gostje iz Hrvaške in Italije. "Letos smo vse skupaj razširili, tako da so vinarji celo v poročni dvorani. Več kot toliko pridelovalcev žlahtne kapljice pa za zdaj žal ne moremo sprejeti," je pojasnila Visterjeva in dodala, da nikakor ne smemo oditi s prireditve, ne da bi poskusili avtohtoni vipavski sorti zelen in pinelo. To smo tudi nemudoma storili, potem pa se pri vinarju Branku Tomažiču iz Vrhpolja pri Vipavi posladkali še z rumenim muškatom. "Na prireditvi smo od vsega začetka. Sodelovanje vsako leto obrodi sadove, saj se marsikateri obiskovalci zatem oglasijo tudi na naši turistični kmetiji. Pogrešam le več gostincev, da bi videli, koliko mladih in še neuveljavljenih vinarjev z odličnim vinom imamo v Vipavski dolini. V mnogih gostilnah se namreč še vedno ponuja le vino dveh ali treh najbolj poznanih," je opozoril Tomažič. Zato pa težav s prepoznavnostjo ni imel edini proizvajalec pršutov iz Vipavske doline - podjetje Peloz iz Lok pri Novi Gorici, ki proizvaja okoli 70 različnih trajnih in poltrajnih izdelkov. "Med zadnjimi novostmi je dimljena govedina, ki so jo izjemno dobro sprejeli tudi v Nemčiji, Švici in Avstriji. Na trg pa so prišli tudi prvi vipavski pršuti," je prešerne volje razpredal šef podjetja Tihomil Peloz, ki čedalje resneje razmišlja tudi o postavitvi lastne farme.

Drugi dan festivala je bil bolj kulinarično obarvan. Osrednji gost je bil legendarni italijanski kuharski mojster Ernesta Iaccarina iz restavracije Don Alfonso 1890 (lastnik dveh Michelinovih zvezdic), ki je po seminarju za izbrane goste skupaj s Tomažem Kavčičem iz Zemona pripravil še posebno degustacijo s sedmimi hodi.