Po petem mestu v belgijskem Hauffalizeju pred mesecem dni ste tudi v Novem Mestu na Moravskem znova stopili na razširjeni zmagovalni oder tekme svetovnega pokala. Za tretjo domačinko Katerino Nash ste bili vsega 11 sekund?

Po tekmi sem bila sprva zelo jezna. Izgubila sem namreč sprint proti Američanki Gould, zaradi reakcije množice gledalcev pa mislila, da sem izgubila tretje mesto. Vendar nisem vedela, koliko jih je spredaj. Potem sem se hitro sprijaznila, saj razlika med četrtim in petim mestom ni velika. Zmagovalka Julie Bresset in Rusinja Irina Kalentijeva sta pobegnili že prej, ko je v enem od klancev "Nashika" naredila napako. Vse za njo smo morale stopiti s kolesa, oni dve sta se pa odpeljali naprej.

Po dirki aprila v Belgiji sta odšli s Tanjo Žakelj in trenerjem Robertom Pintaričem na ogled trase olimpijske preizkušnje. Kakšna se vam zdi?

Všeč mi je. Položni vzponi so kratki, ne daljši od treh minut, spusti pa tehnični, z umetno kamnito podlago. Dovolj široka je za prehitevanje, potrebna pa bo zbranost, izkoriščati bo treba taktiko zavetrja. S tehničnimi odseki nisem imela težav, le še kakšno fineso moram naštudirati. Bo pa to dirka na izločanje, vsaka napaka bo štela.

Dejali ste, da ste imeli na zadnji dirki največ težav pri hitrem startu, najlažje pa vam je bilo v zaključku.

V zadnjem delu dirke sem res največ prehitevala. Sem pa tudi odlično startala, saj sem bila po uvodnem krogu že druga, a ob tem tudi najbolj trpela. No, zlahka bi dirko podaljšala, saj me ni "pobiralo". Mednarodna zveza je s tem, ko je skrajšala dirke na okoli uro in pol, povečala zanimivost, razlike so manjše, na vrstni red pa po mojem veliko ne vpliva.

V svetu gorskega kolesarstva je veliko govora o opremi. Predvsem o uvedbi 29-palčnih obročnikov, doslej predpisana velikost je bila 26 palcev.

O opremi je v krosu veliko govora. Denimo v Novem Mestu so vse tri uvrščene pred mano vozile s 26-palčnimi obročniki, kot jih imam tudi jaz. Gouldova je imela 29-palčne in zato morda prednost v sprintu. V Londonu bodo gotovo v prednosti kolesa z 29-palčnimi obročniki. A sama še nimam tekmovalne različice in upam, da jo bodo v Feltu naredili dovolj zgodaj, da jo še preizkusim. Polnovzmetena kolesa so manj v rabi. Moje je pretežko, očitno tudi za ostala dekleta. Razmerje teža kolesa - moje s prednjim vzmetenjem ima 8,3 kilograma - proti teži kolesarke fizikalno ne prenese prednosti, če bi bilo kolo bolj vozno, vendar precej težje. Tako imajo nekatere že kolesa pod težo sedmih kilogramov, a ob tem mnogo več okvar. Moje pa deluje brez težav, je varno, kar je dobra plat. Pri kolesarjih je več polnovzmetenih koles, tudi 29-palčna skrbno analizirajo za vsak teren. Veliko pozornosti je namenjene temu.

Že ta konec tedna vas čaka naslednja dirka svetovnega pokala v francoskem La Bresse. Kljub odstopu na prvi dirki v Južni Afriki ste po treh dirkah na devetem mestu v svetovnem pokalu. Ste zadovoljni?

Najprej greva z Robertom Pintaričem na testiranje nastavitve kolesa v Frankfurt, potem pa v Francijo. Teren v Franciji je zame neznanka. Upam, da bom ohranila uspešen niz. Kot na vsaki dirki je potrebna zbranost, ob izredno pestrem terenu mi ne bo lahko. Konkurenca je tako izenačena, da je možno prav vse. Časovno so bile na Češkem razlike v sekundah, v zadnjem od petih krogov pa se je še veliko premešalo.