Ker si je Slovenski center PEN zadal nalogo, da na vsakoletnem srečanju predstavi pesnike iz obrobnih slovenskih pokrajin, bo nocojšnji literarni večer rezerviran za prekmursko in porabsko književnost. V tamkajšnjem narečju bodo brali Feri Lainšček, Milan Vincetič, Francek Mukič in Jože Ftičar.

Lahko kultura izrine ekonomijo?

Na sporedu jutrišnjih jutranjih ur je že prva okrogla miza, kjer bodo govorniki debatirali na temo Preobrazba - nove poti ali zaton zahodne racionalistične civilizacije. Kot izhodiščni vprašanji se bosta tu postavljali "ali se evropska civilizacija lomi" in "ali kultura lahko v prihodnje spodnese ekonomijo na prestolu Evrope".

Drugo omizje pa bo razpredalo o večni sodobnosti v poeziji, saj bo rimani besedi tokrat v nasprotju s prejšnjimi leti odmerjenega veliko več prostora. Tu se bo razpravljalo o časovni dimenziji pesniškega dela in o poeziji kot komponenti vsakega ustvarjalnega akta.

Stran od narcisoidnosti

Okrogla miza pod okriljem Mirovnega komiteja Mednarodnega PEN, ki zavzema petkov jutranji termin, se bo pod naslovom Deliti z drugim kot pot do miru spraševala, kako naj avtor teme lastne poezije ali proze deli z drugimi. V zadnjem času se namreč pogosto sliši očitke, da se pisatelji in pesniki zatekajo k narcisoidnosti ter tekste pišejo le zase.

V okviru okrogle mize in sestanka Mirovnega komiteja Mednarodnega PEN se bosta predstavila dva pisatelja iz Maroka, ki sta v Ljubljani našla zatočišče, na obisku pa bodo tudi palestinski in izraelski pisci. Srečanje na Bledu je namreč že vse od časov, ko so se tu združevali literati z Zahoda in izza železne zavese, omogočalo spoj piscev iz med seboj sprtih držav ter dalo vsem tistim avtorjem, ki so v svojih domovinah utišani, možnost govoriti na glas. "Bled je nekakšen azil kulture," je prepričan Marjan Strojan.

Eden izmed osrednjih dogodkov Mednarodnega srečanja pisateljev, literarni večer s častnim gostom, ameriškim pesnikom Sydneyjem Leejem, bo zavzel prizorišče na ljubljanskem gradu. Lee je doslej izdal deset pesniških zbirk, občasno pa piše tudi eseje in prozo. Leta 2001 se je z zbirko Pursuit of a Wound uvrstil med finaliste za Pulitzerjevo nagrado za poezijo. Poznavalci njegovega dela menijo, da mu je uspelo v sedanjost preslikati pesniško tradicijo ameriškega podeželja, ki v nasprotju s poezijo velikih urbanih središč ponuja več prvinskosti in naravnosti.