Dublin je domače mesto guinnessa, slovitega temnega piva specifičnega okusa, ki je staro približno 250 let. Znamenita Guinnessova pivovarna je največja v Evropi in izvaža svoje pivo v 150 držav po svetu. Ljubitelji piva v Dublinu lahko obiščete Guinness Storehouse, kjer si boste v sedmih nadstropjih ogledali vse v zvezi s pivom in zgodovino pivovarne, tam je tudi trgovina s spominki, na vrhu pa vas čaka poslastica v baru, kjer lahko ob kozarcu guinnessa uživate v osupljivem razgledu na Dublin z ene najvišjih točk v mestu. Za pravo doživetje Dublina in njegove pivske kulture pa je nujno obiskati tudi katerega od številnih pubov in se pozabavati ob pivu, irski glasbi v živo in dobri družbi.

Zaradi Oktoberfesta, enega največjih pivskih festivalov na svetu, je München postal sinonim za pivsko mesto. Ljubitelji piva pa tudi v preostalih mesecih v Münchnu ne ostanejo na suhem, saj je mesto polno manjših in velikih pivnic, med njimi je svetovno znana Hofbräuhaus am Platzl. Poseben užitek ponujajo tudi tako imenovani pivski vrtovi, kjer lahko na prostem posedite ob pivu in drugih lokalnih specialitetah.

Belgija slovi po dolgoletni tradiciji pridelave piva. V več kot 120 pivovarnah po državi Belgijci proizvajajo več kot 350 vrst te pijače. Če želite zlati sok preizkušati v pravljičnem srednjeveškem mestecu, obiščite Brugge z nešteto pubi, v katerih lahko izbirate med 300 vrstami piva. Različne vrste so celo postrežene v različnih kozarcih. Belgijci pivu radi dodajajo tudi različne sadne arome, kar razveseljuje predvsem ženske pivke.

Češka slovi kot pivska država zaradi svojih svetovno priznanih piv, kot sta pilsner in budvar, pa tudi po zaslugi svojih prebivalcev, ki sodijo med največje porabnike piva na svetu. Po nekaterih podatkih naj bi ga popili kar 156 litrov na osebo na leto. Potep po Pragi bo tudi vas zagotovo peljal po poti številnih pivnic, kjer boste lahko preizkušali različne vrste piv in okusno lokalno hrano. Seveda ne izpustite najstarejše pivnice v mestu, imenovane Pri Fleku.

Še nekaj "najev"

Najstarejša obratujoča pivovarna je bavarska državna pivovarna Weihenstephan. Deluje od leta 1040. Najstarejša pivovarna, ki vari pivo zgornjega vrenja, pa je nemška pivovarna Bolten iz Korschenbroieha. Ustanovili so jo leta 1266.

Največja pivovarska družba: Anheuser-Busch iz St. Louisa v ZDA, največja pivovarna pa je Adolph Coors Co. in deluje v mestu Golden v Koloradu.

Največji izvoznik je irski Guinness, ki je tudi največja evropska pivovarna. Največja evropska pivovarska družba pa je amsterdamski Heineken. Še o tem, kdo prodaja pivo v največ državah sveta - to sta danski Tuborg in Carlsberg. Pivo prodajajo v več kot 160 državah sveta.

Najstarejša pivnica je znameniti lokal Pri Fleku v Pragi, ki deluje od leta 1499. Največ vrst piva imajo v belgijskem mestu Antwerpen v lokalu Het Grote Ongenoegen (Veliko nezadovoljstvo). Tam točijo kar neverjetnih 920 vrst piva.

Največ pivovarn je delovalo na ozemlju Nemčije - več kot 20.000, na območju Velike Britanije in Irske več kot 6000, v ZDA več kot 4000, prav toliko v Belgiji, nekaj manj v Franciji, na Češkem - 1500 in v Avstriji - več kot 1000.