Vse skupaj se je začelo pred dvema letoma. "Želel sem nekaj prispevati h kulturi pitja piva. Hotel sem pokazati, da je toliko okusov, kot je pivovarn, pa da so dobra in manj dobra piva," je navdušeno začel pripoved vedno nasmejan, poln optimizma in načrtov Jernej Vidmar, vodja trgovine s pivi z vsega sveta in lokala Gas station, kjer lahko izbirate med več deset vrstami piva.

Pa gre po načrtih?

Gre, počasi se prijema. Mogoče je še največji problem cena, ker dobra in uvožena piva niso poceni. Mogoče je to tudi posledica dejstva, da je Slovenija v samem vrhu glede trošarin za pivo. Na hektoliter piva znese 11 evrov za vsak odstotek alkohola. Ni malo…

Koliko različnih piv lahko poskusim pri vas?

Saj moram prav pomisliti, ker ponudbo širimo praktično iz meseca v mesec - zdaj imamo približno 70 vrst piva. To so piva iz Velike Britanije, Belgije, Irske, Slovaške, Češke, Nemčije, Italije, Avstrije, Združenih držav Amerike…

To pomeni kar velik strošek zaradi skladiščenja.

Ja, skladišče… Tam je kar nekaj hladilnih omar, pa vse je natlačeno do stropa, da komaj pridem noter… Ampak to so sladke skrbi.

Pa je v načrtu kakšno večje skladišče?

Seveda, čeprav bo prva naslednja naložba, ki bi jo rad čim prej izpeljal, prenova točilnega pulta. Načrti… teh nikoli ne zmanjka. Rad bi bolje izobrazil osebje v lokalu, da bi vedelo veliko več o pivu, ki ga ponujamo, rad bi razvil zgodbo piva, rad bi ponudil tudi različne prigrizke, ki sodijo h kozarcu ali vrčku piva…

In katero pivo se vam najbolj prileže, ko se dan izteče po načrtih?

Odvisno od tega, ali je zunaj toplo ali hladno, odvisno od tega, kaj jem, kako se počutim, kakšne volje sem… Saj ravno v tem je čar te dolge vrste različnih vrst piva. Mogoče bom danes popil dimljeno pivo.

Ampak za to, da veš, kaj izbrati, moraš biti že strokovnjak.

No, tako hudo ni, je pa dobro, če lahko poskušaš in iščeš okuse, ki so ti všeč, ki ti prijajo, ki te presenečajo. Ravno zato kar pogosto organiziramo pokušine, ko pivovarji predstavljajo svoje izdelke, razložijo, zakaj ima določeno pivo določen okus, kaj na to vpliva…

So te pokušine dobro obiskane?

Moram reči, da so. Pravzaprav so me odzivi ljudi, v lokalu in na pokušinah, presenetili, in to pozitivno. Slovenci smo namreč zelo konservativni, vendar sem goste počasi navadil na to, da včasih poskusijo še kaj drugega, in moram reči, da so na koncu zelo zadovoljni. No, prav zato organiziramo v soboto, 19. maja, festival piva. Ves dan bodo na stojnicah pred lokalom potekale pokušine različnih vrst piva, nekateri domači pivovarji in uvozniki se bodo predstavljali. Tako pri pokušinah kot v zvezi s festivalom moram omeniti kolege, s katerimi zelo dobro sodelujemo - to so Irish pub iz Ljubljane in pa člani društva Golding, društva za kulturo pitja piva.

Zraven imate torej tudi trgovino, kjer lahko ljubitelji kupijo steklenico ali dve za uživanje ali pa večjo količino, da recimo presenetijo družbo na pikniku.

Pa tudi pivo, ki ga ni v naši ponudbi, pivo, ki so ga pili recimo med dopustom v kateri koli državi, pa jim je bilo všeč, lahko v relativno kratkem času priskrbimo. Več informacij je na spletni strani: beer-shop.si.