Pred vstopom v letalo je povedal, da namerava Merklovi povedati, kaj si misli o stanju v Evropi, ki je težko, zanimalo pa ga bo, kaj lahko skupaj storita, da varčevanje ne bi bilo usodno, da bi se vrnila rast in da bi se bolj izkazala solidarnost. Izpostavil je tudi skrbi glede razmer v Grčiji.

V svojem inavguracijskem govoru je pozval h "kompromisu" glede varčevalnih ukrepov, ki jih predlaga Nemčija. Zahteval pa je tudi večji poudarek na "gospodarsko rast".

Novi francoski predsednik Francois Hollande je le nekaj ur po prisegi danes za novega premiera imenoval vodjo socialistov v parlamentu Jeana-Marca Ayraulta. Po pričakovanjih bo Ayrault, ki velja za tesnega sodelavca Hollandea, v sredo imenoval vlado, sledila pa bo njena prva seja, predvidoma v četrtek, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Ayraultova vlada bo Francijo vodila do volitev 10. oziroma 17. junija. Volitve bodo prvi pomemben preizkus za Hollandea, socialisti pa na njih računajo na zmago.

Ayrault naj bi imel premalo izkušenj

Tako kot Hollande tudi 62-letni Ayrault nikoli ni opravljal visokega položaja v vladi in ima malo izkušenj. Sicer pa je socialist, ki je tudi župan Nantesa, ljubitelj nemščine in ta jezik dobro govori, kar bi lahko bilo koristno pri krepitvi vezi z mogočno sosedo Francije.

Ayrault je od leta 1986 pa poslanec, od leta 1989 pa tudi župan Nantesa. Na strankarskih volitvah socialistov, na katerih je Hollande porazil vodjo stranke Martine Aubry, je podprl sedanjega predsednika. Bil je tudi pomemben svetovalec Hollandea v predvolilni kampanji.

Je pa bil Ayrault leta 2007, ko je prevzel vodenje poslanske skupine socialistov, obsojen, ker je neko pogodbo v Nantesu podelil poslovnežu, ki je bil povezan s Socialistično stranko. Obsodili so ga na šest mesecev pogojne kazni in plačilo takratnih 30.000 frankov (4500 evrov). Leta 2007 so obsodbo izbrisali iz registra.