V prvih treh mesecih letos so se krediti strankam povečali za 4,8 odstotka, depoziti strank za 11 odstotkov, so sporočili iz banke, katere vodenje bo v kratkem prevzel Stefan Vavti, medtem ko dosedanji predsednik uprave France Arhar z junijem odhaja za direktorja Združenja bank Slovenije.

Dobiček iz poslovanja se je povečal za 2,9 odstotka na 10,8 milijona evrov. Banka je do konca prvega četrtletja letos oblikovala oslabitve kreditov v višini 6,4 milijona evrov, kar je 9,4 odstotkov manj kot v primerljivem obdobju lani.

Prihodki banke so v prvem letošnjem četrtletju na letni ravni zrasli za 6,2 odstotka na 21,4 milijona evrov. Čisti prihodki od obresti in dividende so se povečali za 6,7 odstotka na 15,8 milijona evrov, to pa se je zgodilo na račun prejetih dividend v višini 1,8 milijona evrov.

Redni čisti obrestni prihodki so padli, predvsem zaradi upada obrestnih mer na denarnem trgu, ki imajo kratkoročen vpliv na nižjo čisto obrestno maržo. Zanjo se pričakuje, da se bo v prihodnjih mesecih izboljšala. Neobrestni prihodki so se na račun izboljšanja v trgovalni dejavnosti povečali za pet odstotkov, so navedli.

Zavarovalnica Generali lani s tretjino višjim dobičkom

Zavarovalnica Generali je lani zabeležila rekordnih 2,2 milijona evrov čistega dobička, kar je 33,6 odstotka več kot leta 2010. Višina zbrane bruto premije je v primerjavi z letom 2010 narasla za 7,3 odstotka na 82,9 milijona evrov, so danes sporočili iz Generalija.

Generali je najboljše rezultate poslovanja lani ustvaril na področju življenjskih zavarovanj, kjer je dosegel 9,8-odstotno rast bruto premije. Na področju premoženjskega zavarovanja se je bruto premija povečala za 6,7 odstotka na 66,2 milijona evrov. "Omenjeno rast je Generali uspel ohraniti z odličnim poslovanjem in dobro tehnično donosnostjo, s sorazmerno ugodnim škodnim rezultatom ter uspešnim povečanjem števila svojih strank," so zapisali v sporočilu za javnost.

Ključno področje poslovanja Generalija že tradicionalno predstavlja avtomobilsko zavarovanje, v sklopu katerega je delež zbrane bruto premije lani znašal 52,7 odstotka. Preostala premoženjska zavarovanja so dosegla 27,1-odstotni delež, medtem ko so življenjska zavarovanja v sklopu zbrane bruto premije dosegla 20,2-odstotni delež.

Generali je tržni delež lani povečal s 4,2 na 4,5 odstotka, kar pomeni, da med klasičnimi zavarovalnicami, ki nastopajo na slovenskem trgu, ostaja na petem mestu, med tujimi pa ohranja položaj vodilne zavarovalnice, so zapisali. V preteklem letu so pridobili 9140 novih strank, kar predstavlja 5,8-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2010. Generali je tako 31. decembra lani beležil 166.230 zavarovancev.

"K rasti bruto premij so v letu 2011 veliko prispevale inovativne marketinške aktivnosti, predvsem na področju avtomobilskih zavarovanj. Rast premije pa je pozitivno vplivala na doseženi končni poslovni rezultat. Še posebej smo ponosni na visoko rast na področju življenjskih zavarovanj," je ob tem ocenil predsednik uprave Generalija Gregor Pilgram.

Zavarovalnica Generali sodi pod okrilje mešanega podjetja Generali PPF Holding, ki deluje v 14 državah srednje in vzhodne Evrope ter upravlja s premoženjem v vrednosti 15 milijard evrov in skrbi za več kot 13 milijonov strank. Generali PPF Holding je mešano podjetje italijanske zavarovalniške skupine Generali (51-odstotni delež) in PPF Group (49-odstotni delež).