Na Dnevnik.si bomo dvema bralcema, ki bosta pravilno odgovorila na nagradno vprašanje (Kdo bo Alice v Cankarjevem domu spremljal na koncertu?) podarili po en album Alice Sare Ott z naslovom Beethoven. Odgovore na nagradno vprašanje pošljite na spletni naslov online@dnevnik.si, zraven pa pripišite še ime in kontaktne podatke. Nagrajenca bomo izžrebali v četrtek ob 12. uri.

Za klavir sedla že pri štirih letih

Alice Sara Ott se je že pri rosnih štirih letih začela učiti igranja na klavir. Nemško-japonska pianistka je svoje znanje izpolnjevala na najboljših glasbenih univerzah in osvojila nagrade na številnih pomembnih tekmovanjih. Natopala je v najbolj prestižnih koncertnih dvoranah in na festivalih v Evropi, na Japonskem in v ZDA. Pri trinajstih letih so jo na mednarodnem tekmovanju Hamamatsu International Piano Academy Competition razglasili za najbolj obetavno glasbenico, dve leti kasneje pa je kot najmlajša tekmovalka osvojila prvo nagrado na tekmovanju Silvio Bengali.

Alice Sara Ott je med drugim nastopala z Münchenskimi filharmoniki, londonskim in tokijskim simfoničnim orkestrom, z Dunajskimi simfoniki, Rotterdamskimi simfoniki in s Škotskim kraljevim narodnim orkestrom pod taktirko dirigenta Daniela Hardinga. Avgusta 2011 je prvič nastopila na največjem festivalu klasične glasbe, BBC Proms, skupaj s Švedskim kraljevim filharmoničnim orkestrom in Sakarijem Oramo.

Album valčkov in sonat

Leta 2008 se je Alice pridružila založbi Deutche Grammophon in posnela Lizstove 12 Études d'exécution transcendante, kmalu zatem pa še album z vsemi valčki Frédérica Chopina. Slednji album se je povzpel na prvo mesto lestvice klasične glasbe na iTunes v Nemčiji in v ZDA. Njen prvenec z orkestrom (z Münchenskimi filharmoniki in Thomasom Hengelbrockom) je bil razglašen za najboljši album v revijah International Piano in Classic FM Magazine. Oktobra 2010 je Alice prejela nagrado Klassik Echo v kategoriji Najboljši mladi glasbenik leta za Chopinov album. Avgusta 2011 je izdala album z Beethovnovimi sonatami za klavir.

Alice bo v Cankarjevem domu spremljal leta 1945 ustanovljeni Simfonični orkester Severnonemškega radia, kateremu se je nedavno pridružil Thomas Hengelbrock, eden najzanimivejših sodobnih dirigentov. V Gallusovi dvorani bodo zaigrali dela Josepha Haydna, Franza Lizsta in L. Van Beethovna.