Občina prekinila pogodbo z Art centrom

Trenutno namreč poteka boj za to, kdo bo oblikoval program in vsebino novega kulturnega prizorišča. Oblast župana Damijana Perneta je pogodbo sklenila z zavodom Art center, ki je v lasti zavoda Center mladih. Vse skupaj pa je bilo močno povezano z Mladimi za Kranj, ki so leta 2006 s Pernetom osvojili oblast in Kranju vladali štiri leta. Pogodba o oblikovanju programa in tehničnem upravljanju je bila podpisana leta 2010, ko naj bi bilo poletno gledališče po prvotnih načrtih tudi gotovo. Dejansko je uporabno dovoljenje dobilo šele konec lanskega leta, a sameva še zdaj.

Kot nam je povedal odvetnik Art centra David Gradišek, je občina pogodbo pred kratkim po njihovem mnenju nezakonito odpovedala. Art center je sicer zasebni zavod, ki javnega objekta ne bi mogel neposredno upravljati. "To seveda drži, a mi smo sklenili pogodbo na osnovi javnega razpisa. Šlo je za izvajanje storitev, program in tehnično upravljanje in ne za upravljanje premoženja, kot zmotno prikazuje občina. Če bo Mestna občina Kranj vztrajala, bomo svoje pravice iz pogodbe pač zaščitili," je pojasnil Gradišek. Poletno gledališče z okoli 500 sedeži in platneno streho tako za zdaj nima nobenega programa, občina pa je nekatere prireditve sedanjega Tedna mladih umaknila. Kot javnosti pojasnjujejo na občini, je razlog za odpoved pogodbe prav v statusu Art centra, ki sicer pripravlja vsakoletni festival Carniola s proračunom okoli 60.000 evrov.

Lokalni politik solastnik

Po podatkih poslovnega registra je lastnik Art centra zavod Center mladih, njegov lastnik pa sta družbi Tirex in VOD ter Klub študentov Kranj. Direktor Art centra Domen Dolhar o lastniških prepletih ni želel govoriti, napotil nas je Primoža Rakovca, direktorja Centra mladih. Ta je nastal zaradi spremenjene zakonodaje na področju posredovanja zaposlitev in je solastnik enega največjih študentskih servisov v Sloveniji - Agencije M servis. Eden vodilnih ljudi te agencije je Matjaž Minatti, ki pa je tudi ustanovitelj podjetja Vod skupaj z Rakovcem, ki vodi Center mladih, in Jakobom Klofutarjem. Slednji pa je bil viden predstavnik Mladih za Kranj, mestni svetnik in kasneje predsednik Zares v Kranju. Z njim so bili tesno povezani bivši podžupan Kranja Igor Velov in bivši direktor mestne uprave Aleš Sladojevič. Ne gre pozabiti, da sta bila mestna svetnika Zares do zadnjih državnozborskih volitev tudi sedanja poslanca Pozitivne Slovenije Alenka Bratušek in Alojz Potočnik.

Če bo torej spor glede sklenjene pogodbe o programskem vodenju novega poletnega gledališča doživel epilog na sodišču, bi lahko enostransko odpoved pogodbe zavodu s koreninami v bivši mestni oblasti interpretirali kot zakulisno predstavo kranjske politične scene.