V sredini meseca junija, natančneje 15. junija, bo Ljubljana dočakala prvo pravo glasbeno invazijo rock glasbe. Rock Music Fest Slovenia bo od poznega popoldneva dalje potekal na dveh odrih na zunanjem delu Gospodarskega razstavišča. Poleg Sunrise Avenue se nam bodo številne tuje in domače glasbene skupine predstavile z daljšimi nastopi, kot ste jih običajno vajeni na drugih festivalih.

Poleg tega bodite pozorni na posebno akcijo. Samo v četrtek, 17. maja, in petek, 18. maja, bodo, ko bo tudi začetek predprodaje, na voljo vstopnice po polovičnih cenah. Nato se bodo prodajale po redni ceni.

Pol milijona prodanih albumov

Sunrise Avenue je skupina, ki ji je uspel preboj po tako imenovani tradicionalni poti. Ko danes pogledamo stanje na glasbeni sceni, opazimo, da je večina skupin nastala s pomočjo šovov talentov, ampak ne Sunrise Avenue.

Z več kot pol milijona prodanih albumov se finska pop rock skupina vrača z novim albumom Out Of Style in resnica o skupini ni daleč od naslova. Še pred izidom albuma je njihov vodilni single Hollywood Hills ustvaril to, v čemer so Sunrise Avenue najboljši: premagovanje mej z njihovo ultramelodično glasbo. Single se je povzpel na najvišja mesta nemških glasbenih lestvic. Na radijskih postajah se te dni vrti novi single Damn Silence, ki že postaja uspešnica.

Nemčija pa je samo ena od mnogih držav, ki so podlegle uroku magične skupine iz Helsinkov. Skupino vodi besedilopisec, vokalist in frontmen Samu Haber. Po platinasti nakladi albuma iz leta 2006 On The Way To Wonderland in uspeh albuma Popgasm iz leta 2009 je kvartet ponovno pripravljen deliti rezultate izjemno kreativnega leta.

Album Out Of Style, ki je nastal v sodelovanju z Jukko Backlundom in novim producentom Jukko Immonenom, zaznamuje nekakšen samozavesten zvok, ki ga najdemo v njihovih pesmih. Samo poskusite spraviti iz glave kakšen njihov komad, potem ko ga enkrat slišite.

Strast, ne analize

Haber je pri izdaji novega albuma ostal presenetljivo miren: "To sem delal že dvakrat in še zmeraj spim dobro, tudi z rezultati sem zelo zadovoljen." Zadovoljstvo izhaja iz dejstva, da skupina ustvarja to, v čemer je najboljša: ustvariti album po občutku in strasti in ne prek analiz.

"Tokrat smo se odločili, da bomo pričakovanja postavili na stranski tir. Ko odločamo o zvoku in aranžmaju, zmeraj izberemo tisto, kar najbolje deluje na odru, in tudi zadnjih pet let smo delovali v tej smeri. Mislim, da je to najbolj čist album, kar smo jih ustvarili."

Zadnjih pet let je zapolnjenih z domačimi in mednarodnimi dosežki skupin: zlati in platinasti certifikati, NRJ music awards, finski grammyji, razprodane koncertne turneje in nastopi na festivalih (Rock Am Ring, Rock im Park) ter drugi pomembni dogodki.

"Ne pravim, da sem bolj resničen kot drugi umetniki, še vedno pa verjamem v tradicionalno pot. Na začetku igraš za svoje prijatelje, če si dober, se dvigneš na višjo raven in tako spoznaš celotno pot," pravi Samu Haber.

Zamenjalo se je 17 članov

Haber je proces začel pred 20 leti. Leta 1992 je ustanovil originalno, akustično verzijo skupine, imenovano Sunrise. "Nismo imeli veliko nastopov in to nam je pomagalo razumeti, kaj smo želeli narediti s skupino. Naša moč in prednost je naš zvok." Na tem popotovanju se je zamenjalo že 17 članov. V Helsinkih leta 2004, 2005 in 2006 nihče ni želel slišati zanje in jim ponuditi pogodbe. "Več kot stokrat smo obiskali različne založbe in šele na obisku številka 102 dobili pogodbo z manjšo založbo, imenovano Bonnier."

Z otvoritvenima singloma All Because Of You in Romeo so Sunrise Avenue izdali On The Way To Wonderland. Opazovali so, kako je album presegel njihova pričakovanja in dosegel drugo mesto na Finskem, prvo mesto v Grčiji, zavihtel se je med najboljših deset v Avstriji in na Švedskem ter med najboljših dvajset v Nemčiji in Švici.

Album Popgasm s singloma The Whole Story in Welcome To My Life je nadaljeval in postal gonilna sila tudi leta 2009. Število poslušalcev oziroma privržencev je zraslo na 2000 in Sunrise Avenue se je vrnil nazaj h koreninam s turnejo leta 2010 in albumom, ki je spominjal na akustične zvoke.

Srečnež iz Helsinkov

Samu, samooklicani oboževalec skupine The Beatles, je že od nekdaj imel tendenco zvezdniškega življenja. "Iz srednje šole so me vrgli po dveh letih, igral, sanjaril in žural sem cele noči. To je postala resna služba šele pozneje, potem ko smo izdali prvi album," se spominja Samu. "To so bili luštni dnevi, ni bilo nikakršnega pritiska, samo užival si v nastopanju in dobil kakšnih 100 evrov, vse skupaj je bilo hobi. Zdaj pa sem srečnež iz Helsinkov, odpravim se na turnejo in nastopam v različnih državah po svetu. Res sem lahko srečen." Novi album je poosebitev skupine Sunrise Avenue: enostavno ustvarjanje preprostih pesmi. "Še zmeraj imamo svojo zgodbo in lahko rečemo: Hej, uspelo nam je!"

Poleg Sunrise Avenue bodo na festivalu nastopili: Warrior soul, Elvis Jackson, Maybe Winehouse, LET 3, Van GogH, Lollobrigida, Tide, Toronto Drug Bust, Billysi in drugi. Vstopnice bodo po 13 evrov (stojišča), 18 evrov (fan pit stojišča) in 22 evrov (VIP-sedišča s pogledom na oder) na voljo samo 17. in 18. maja, ko se tudi uradno začne predprodaja na vseh predprodajnih mestih Eventima, običajna cena vstopnic bo od 19. maja naprej 26 evrov (stojišča), 36 evrov (fan pit stojišča) ali 44 evrov (VIP-sedišča s pogledom na oder).