Lotiti bi se morali predvsem dvorišč

Prebivalci Mežiške doline so že spoznali, da življenje s svincem ni enostavno, a je zadnja leta vsaj znosnejše, predvsem po zaslugi programov, ki so po petih letih že začeli dajati tudi prve pozitivne rezultate. "Z denarjem je sicer vsako leto problem, a smo doslej vsakič, ko smo opozorili na težave, našli tudi kakšno rešitev. In upam, da bomo kompromis našli tudi letos," pravi ekolog z Zavoda za zdravstveno varstvo Ravne Matej Ivartnik.

Po odloku bi sicer vsako leto za sanacijo morali v Mežiški dolini prejeti milijon evrov, a vsako leto se zaradi težav s proračunom in drugih razlogov nekaj denarja prenese v naslednje leto. "To pomeni, da nam ta trenutek dejansko dolgujejo pol milijona evrov za program, ki je že bil izveden lani, kar pomeni, da če bi letos prejeli le teh 600.000 evrov, kolikor jih je v rebalansu, bi nam dejansko ostalo le 100.000 evrov za vse letošnje aktivnosti.

Preveč svinca v krvi ima "le" še desetina otrok

S tem denarjem bi lahko kvečjemu izvedli kakšen monitoring in še kak manjši ukrep, kot je na primer varovalni vrtec ali varna prehrana, za kaj več pa bi ga zmanjkalo," pravi Ivartnik. In dodaja, da bi se morali zdaj v Črni in Mežici, potem ko so v glavnem že končali asfaltiranje cest in s tem zelo omejili prašenje, lotiti še ureditve tal na dvoriščih. A to seveda zahteva tudi več denarja. Ivartnik ob tem dodaja, da bodo preventivne dejavnosti zagotovo še naprej izvajali v vrtcih in šolah, kjer najmlajše o težavah in skrbi za zdravje osveščajo prek družabnih iger, prav tako pa bodo starše najmlajših še naprej vabili na odvzem krvi. Prav analiza krvi, ki so jo nazadnje opravili na zavodu za zdravstveno varstvo, je pokazala, da ima nekoliko preseženo raven svinca v krvi le še desetina od stotih testiranih otrok. Še pred leti pa je več kot sto mikrogramov svinca v litru krvi imela kar polovica vseh otrok, starih od dveh do štirih let.