Ko vprašaš slovenske trenerje in funkcionarje, v čem je skrivnost uspeha, v en glas odvrnejo: "Strokovno delo in slovenska trma, saj smo tako majhni, da se želimo vedno dokazovati." Po osamosvojitvi so izdelali svoj koncept del. Začeli so iz ničle, skromnost je bila njihova vrlina. Prelomna točka je bila organizacija evropskega prvenstva za mladince 1997 v Ljubljani, ko se je pojavila generacija deklet z Urško Žolnir in Rašo Sraka na čelu. Drugi velik dogodek, ki je dal pospešek razcvetu tega športa, je bila organizacija evropskega prvenstva leta 2002 v Mariboru. Gonilna sila je bil trener Marjan Fabjan, ki je s svojimi metodami dela dal dodano vrednost temu športu in mu vcepil samozavest, saj so pred tem mnogi razmišljali, da je marsikaj nemogoče.

Potem ko sta olimpijski kolajni osvojili Urška Žolnir v Atenah leta 2004 in Lucija Polavder 2008 v Pekingu, so se na Judo zvezi Slovenije (JZS) lotili štiriletnega projekta London 2012. Predsednik JZS Bogdan Gabrovec, ki mora za osvojene kolajne izpolniti še nekaj obljub (sanjske počitnice za nosilke kolajn) in stav (pešačenje iz Aten do Ljubljane), je že tedaj napovedal, da bo v Londonu nastopilo sedem slovenskih judoistk in judoistov. Kvalifikacije so bile zahtevne, saj so šteli dosežki na desetih tekmah v zadnjih dveh letih. Za pot v London med 400 izbrancev so morala biti dekleta na lestvici uvrščena do 14., fantje pa do 22. mesta.

Med slovenskimi olimpijci je najizkušenejša Raša Sraka Vuković (Bežigrad), ki se je za uspeh pripravljena odreči marsičemu. Če ni denarja za vozovnico, ji trener Mitja Železnikar navodila deli po telefonu. Urška Žolnir (Sankaku) je poskrbela za zgodovinski mejnik z osvojitvijo prve slovenske olimpijske kolajne. Počasi tudi že vstopa v trenerske vode. Če je Marjan Fabjan, alfa in omega JK Sankaku, zaseden z drugimi borbami, namesto njega že deli navodila ob tatamiju. Aljaž Sedej (Bežigrad) je poskrbel za prvo slovensko moško kolajno po 40 letih. Poldrugo leto je izgubil zaradi poškodbe. Ana Velenšek (Sankaku) je ena najbolj nadarjenih judoistk in nesojena košarkarica. Rok Drakšič (Sankaku) ni le vrhunski športnik, ampak je bil tudi vzoren študent, saj je diplomirani inženir gradbeništva. Orjak iz Celja Matjaž Ceraj (Impol Slovenska Bistrica) piše diplomsko nalogo na strojni fakulteti, njegovo dekle je košarkarska reprezentantka Maja Erkič, ki služi evre v Italiji. "Ne bom branila brona iz Pekinga, ampak ga napadala," pravi Lucija Polavder (Sankaku).