Ljubljana V Kinu Šiška bo nocoj nastopila angleška skupina Tindersticks in predstavila svoj zadnji album z naslovom The Something Rain, ki je izšel februarja letos.

Začetki skupine segajo v zgodnja 90. leta, ko so pevec Stuart Staples, kitarist Neil Fraser in klaviaturist David Boulter posneli prve demo posnetke. Leta 1992 so ustanovili lastno založbo Tippy Toe Records in izdali prvi single Patchwork. Že na prvih dveh albumih Tindersticks (aka First album, 1993) in Tindersticks (aka Second album, 1995) je skupina ustvarila prepoznaven zvok in prepričala kritike ter občinstvo. Čeprav je imel tudi njihov tretji album Curtains (1997) tipičen "tinderstickovski" pečat - poleg nezgrešljivega Staplesovega vokala je glasba tudi na tem albumu melanholična in mestoma mračna - pa je album v nasprotju s prejšnjima dvema zvenel nekoliko bolj optimistično. Po albumih Simple Pleasure (1999) in Can Our Love... (2001) je skupina posnela album Waiting for the Moon (2003), s katerim se je vrnila k bolj temačni atmosferi, album pa je označil tudi odhod nekaterih članov skupine.

Po nekajletnem premoru in kadrovskih spremembah je skupina v originalni postavitvi - Staples, Boulter in Fraser - posnela album The Hungry Saw (2008), ki mu je sledil album Falling Down A Mountain (2010). Glasbeniki so povedali, da so po vnovični združitvi postali bolj produktivni, tako da čas mirovanja med ploščami praktično ne obstaja več. "Iz živčnih začetkov sta zrasli nova enotnost in usmeritev. Če smo svoj čas na turneji nekoč preživljali tako, da smo postopali naokrog in preganjali dolgčas, se nam zdaj dogaja, da v garderobah in na hodnikih prireditvenih prostorov v akustičnih vajah iščemo nove zamisli." Deveti album The Something Rain je zorel v francoskem studiu Le Chien Chanceux v letih 2010 in 2011, z njim pa skupina znova dokazuje svojo očarljivo barvitost in večplastnost. nr