Evropska komisija preverja sume nepravilnosti

Na gospodarskem ministrstvu so razložili, da je država morala v skladu s pravili pri črpanju evropskih sredstev najprej sama založiti celotno vrednost razpisa, nato pa na evropsko komisijo poslala vso dokumentacijo in zahtevek, da jim komisija povrne 85 odstotkov vrednosti, kar znaša 6,4 milijona evrov. Na ministrstvu so še pojasnili, da evropska komisija dokončne odločitve še ni sprejela, je pa evropski komisar za regionalno politiko Johannes Hahn Žerjava že obvestil, da imajo težave s tem zahtevkom.

Po podatkih ministrstva za gospodarstvo evropska komisija preučuje sum resnih nepravilnosti, zaradi katerih je ustavila plačilo iz bruseljske blagajne. Komisijo motijo predvsem merila za izbor na razpisu ter namen in vrednost izbranega projekta. Če se bo komisija odločila, da projekta Stožice ne bo financirala, državi ne bo povrnila 6,4 milijona evrov, ki jih je že lani nakazala Mestni občini Ljubljana.

Za več pojasnil smo prosili tudi slovensko predstavništvo evropske komisije, a včeraj njihovih odgovorov nismo prejeli. Prav tako smo za komentar vprašali Mestno občino Ljubljana, kjer o nastali težavi še niso bili uradno obveščeni. Je pa vodja Oddelka za šport Marko Kolenc na vprašanje, kaj bi takšna odločitev evropske komisije pomenila za mestno občino, odgovoril, da je občina "vse svoje obveznosti po pogodbi realizirala". Iz njegovega odgovora gre sklepati, da se mesto ne čuti dolžno vrniti denarja. Na ministrstvu za gospodarstvo pa pravijo, da "v primerih, ko je plačilo denarja iz bruseljske blagajne ustavljeno, je tega treba izterjati od upravičenca (mestne občine, op. a.), če je to mogoče".

V Kopru razpis označili za diskriminatoren

Velja spomniti, da ima zgodba o sofinanciranju športnega parka Stožice že dolgo brado. Ministrstvo za šolstvo in šport je leta 2010 na razpisu za sofinanciranje naložb v športnorekreacijsko infrastrukturo 9,4 milijona evrov podelilo ljubljanskemu projektu športni park Stožice. Poleg Ljubljančanov so se za sredstva potegovali tudi Koprčani z nogometnim in atletskim stadionom, Mariborčani z univerzitetnim športno-medicinskim centrom in Pragerčani s streliščem in večnamensko dvorano Gaj.

Mestna občina Koper z rezultati razpisa ni bila zadovoljna, zato je sprožila tožbo na upravnem sodišču in ministrstvu očitala, da je bil razpis diskriminatoren ter da je nasprotoval ustavnim načelom enakopravnosti in pravne države. Sodišče je na koncu presodilo, da so bili razpisni pogoji razumni in nediskriminatorni. Prav tako je zavrglo vse obtožbe o protizakonitosti postopkov.

Še največ prahu pa je dvignila zahteva tedanjega ministrstva za šolstvo in šport, da mora Mestna občina Ljubljana vrniti 1,9 milijona od skupno 9,4 milijona evrov sredstev razpisa. Občina je namreč v svoji prijavi na razpis po ugotovitvah ministrstva naredila dve napaki, ki sta jo stali dela denarja, kljub temu da je takrat ljubljanski župan Zoran Janković ves čas zanikal, da bi na mestni občini navajali napačne podatke.