Predsednik stranke Borut Pahor je glede podpore fiskalnega pravila v ustavo povedal, da bodo glede tega v prihodnosti organizirali še eno konferenco. Na vprašanje, kako komentira očitke, da se približuje politiki Janeza Janše, je opomnil, da je stranka nasprotovala njegovi izvolitvi in podprla Zorana Jankovića. Dodal je, da je za socialne demokrate dobro tisto, kar je dobro za državo. "Do te vlade sem kritičen, ne pa kritizerski,“ je še rekel. Dodal je, da želi, da SD ostane suverena politična sila.

Stališča glede fiskalnega pravila se razlikujejo

Pahor je še pojasnil, da glede fiskalnega pravila stoji za projektom, ki ga je začel. Razložil je, da ko podpira fiskalno pravilo, ne podpira Janeza Janše ampak podpira Slovenijo. Po njegovem mnenju je predsedstvo SD sprejelo zelo pameten sklep (na predlog Dejana Židana), po katerem bodo o podpori vnosa fiskalnega pravila v ustavo razpravljali na posebni seji.

Stališče Boruta Pahorja se glede podpore oziroma nepodpore o vnosu fiskalnega pravila v ustavo razlikuje od ostalih poslancev SD. Predsedstvo bo o fiskalnem pravilu govorilo na predlog ljubljanskega odbora SD, vodja poslanske skupine SD Janko Veber pa je na začetku meseca pojasnil, da odločitev o podpori ali nepodpori s strani predsedstva ne bo zavezujoča.

Pri politiki ga navdihuje želja po tem, kar je najboljše za Slovenijo

Kandidatom za predsednika stranke - Borutu Pahorju, Igorju Lukšiču in Patricku Vlačiču – se je danes pridružil še Zlatko Jenko iz Ilirske Bistrice. Je pa Pahor pojasnil, da lahko SD z njegove strani pričakuje politiko, ki jo navdihuje želja po tem, kar je najboljše za Slovenijo. Dodal je še, da mu lahko očitajo vse, razen ene stvari – da so lahko ostali v stranki povedali, kar mislijo, ne da bi bili politično sankcionirani.

Pahor je še opozoril, da obstaja del opozicije, ki se zanaša samo na to, da polni vrečo političnega apetita le z nezadovoljstvom ljudi. Ker ni popolnoma protivladen, je kritičen tudi do opozicije. Samo politika, ki ni nič drugega kot politika nasprotovanja vladi, lahko zmaga na volitvah, ne more pa vladati, je bil jasen.

Pahor ugotavlja, da "so danes, kot se zdi, politične delnice Socialnih demokratov edine, ki na borzi pridobivajo". Po njegovem mnenju zato, ker kažejo neko doslednost; zagovarjali so reforme v težkem času, razumejo potrebo po reformah v tem času, imajo pa svoj pogled na potrebne reforme.

Pojasnil je še, da se po 15 letih na čelu stranke za ta položaj bori tudi zato, ker ima socialna demokracija še tri druge kandidate, če želi izbrati drugačno pot od tiste, ki jo lahko pričakuje z njegove strani.