Neuradni vir z RTV-ja je za Dnevnik.si zadevo potrdil. Od Službe za odnose z javnostjo RTV Slovenija smo na vprašanje, ali lahko potrdijo kazensko ovadbo Uroša Urbanije zoper Marka Filija in devet novinarjev MMC-ja, prejeli odgovor: "Generalni direktor RTV Slovenija mag. Marko Filli z domnevno kazensko ovadbo ni seznanjen, zato informacije ne more komentirati.“

Šikaniranje, zloraba položaja, poskus tatvine ...

Po poročanju Požareporta Urbanija ovadenim očita deset kaznivih dejanj - od ogrožanja varnosti, do šikaniranja in zlorabe položaja, celo poskusa tatvine, hudodelskega združevanja, javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti.

Ovadbo naj bi Urbanija vložil vložil zaradi "Dosjeja MMC", ki je pred dnevi zaokrožil po spletu. Po mnenju Združenja novinarjev in publicistov naj bi bilo dopisovanje dokaz, da je bila akcija reorganizacije MMC krinka, da se vodstvo znebi Urbanije.

Novinarji obtožbe, da bi komu skušali škodovati, zanikajo

Nekateri novinarji MMC so v četrtek opozorili, da gre pri objavi dopisovanja za ponaredke, blog pa v izmišljen kontekst postavlja dele nezakonito pridobljenih zasebnih pogovorov. Novinarji tudi zanikajo obtožbe, da bi kogar koli hujskali ali želeli komur koli škodovati. Vse proti sebi očitane obtožbe je na začetku meseca zanikal tudi Filli.

Objavo domnevnega dopisovanja obravnava tudi informacijska pooblaščenka. Kot so na začetku meseca pojasnili v njenem uradu, gre za domnevno kršitev varstva osebnih podatkov ter tudi za sum storitve kaznivega dejanja kršitve tajnosti občil.

Objavo dopisovanja med sodelavci na MMC obravnava informacijska pooblaščenka

Obračun na MMC v policijski preiskavi