Da se zaostrene razmere v gospodarstvu, domala vsakodnevni stečaji podjetij, varčevanje v zavarovalnicah, pa tudi stagnacija trga še naprej ne poznajo na poslovanju borznoposredniških družb, potrjujejo tudi njihovi lanskoletni rezultati. Kljub nekaterim izjemam jim je namreč uspelo zadržati prihodke na rekordni ravni iz leta 2010, na drugi strani pa njihovi dobički še naprej rastejo v nebo.

Največjih 20 je namreč tudi v letu 2011 zbralo več kot osem milijonov evrov provizij. Na vrhu še naprej ostajajo Priori Zavarovanje, FT Pretium pod vodstvom Francija Škulja, ki je Zavarovalnico Triglav zapustil še v obdobju prejšnjega prvega moža Andreja Kociča, in Viribus Unitis Žige in Tomaža Černčiča. V zadnjem letu je mesto med "najboljšimi" izgubila le Styria West, ki so ji prihodki od prodaje upadli s slabih 219.000 na 78.000 evrov. Se je pa zato lani na lestvico prebil Advisio Dejana Cajhna in Petra Schlambergerja. Če so posredniki že predlani dosegali visoko, povprečno kar 26-odstotno dobičkonosnost prihodkov, jim jo je uspelo v letu 2011 še povečati. Tako so od vsakih 100 evrov zaslužili več kot 31 evrov.

Še najbolj transparentna pri razkrivanju svojih strank je največja zavarovalnoposredniška družba Priori Zavarovanje. Ta ima sicer glede na prihodke daleč najnižji dobiček, kar je povsem razumljivo, saj večino njihovega zavarovalnega portfelja predstavljajo družbe, povezane z njenimi lastniki. Tako je mogoče na njeni spletni strani najti, da sodeluje s Heliosom, Cetisom, Cinkarno Celje, Iskro Avtoelektriko, T-2, Mladinsko knjigo Založbo in obema (propadlima) Zvonoma, pa tudi s Savo, Iskratelom Elanom, NFD, številnimi termami in trgovsko družbo Jagros.

Za večji prikaz kliknite na grafiko.

Svoje "zavarovance" je razkril tudi Krik pod vodstvom Miroslava Zorca. Če je imel v preteklosti med strankami Mercator, Petrol, Mlinotest in druge, pa ima trenutno po podatkih svoje spletne strani pod svojim okriljem HSE, Metalko Franca Gajška in Pošto Slovenije. Omenimo, da je Krik med letoma 2005 in 2009 od ministrstva za šolstvo in šport dobil skupno 184.600 evrov, večinoma za storitve, nekaj pa tudi za "sofinanciranje-dotacije". V tistem času je ministrstvo vodil Milan Zver, zadnje leto medsebojnega sodelovanja pa Igor Lukšič.

Kot zadnji sta stranke razkrili družbi Trtnik in Trtnik ter B.I.G. Če so prvi prepričali Istrabenz Gorenje, Hit, Meblo Vata, Avrigo in številna druga manjša podjetja, in so do 300.000 evrov prihodkov prišli v le treh letih, je B.I.G. omenil Tosamo, Gorenjsko predilnico in SŽ Centralne delavnice. Nekateri drugi imajo medtem na spletnih straneh navedeno, da so partnerji tujih zavarovalnic, na primer BMA Partnerji (AON).

Delovanje velikega dela njihove konkurence je na drugi strani odeto v tančico skrivnosti. Vseeno so na dan pricurljala imena nekaterih državnih strank. Še najbolj je odmeval preporod Individe IBC Marka Čučka, sicer glasbenega kolega Matjaža Gantarja iz KD Group. Kot smo razkrili, je namreč leta 2010 nekdanji dolgoletni prvi dami Triglava Nadi Klemenčič oziroma njeni družbi Za & Svet "prevzel" posel s Slovenskimi železnicami (SŽ). Prihodki Individe IBC so tisto leto poskočili z dobrih 22.000 na kar 292.000 evrov, lani pa so bili večji še za 22 odstotkov. Za nič manj pa pri družbi, ki je posredovala tudi za Aerodrom Ljubljana, v tem času ni zrasel čisti dobiček. Čuček se je moral za posel s slednjim povezati z družbo Advisio, ki je med svoje kliente privabila še dve pomembni državni podjetji - Dars in Sod.

tomaz.modic@dnevnik.si