V središču Microsoftove konference bodo operacijski sistem Windows 8 in številne novosti, ki jih ta prinaša za domače in poslovne uporabnike ter razvijalce aplikacij. Windows 8 predstavlja eno najpomembnejših prelomnic v zgodovini operacijskih sistemov Windows.

"Pri razvoju sistema Windows 8 smo popolnoma na novo zastavili načine, kako uporabniki uporabljajo svoj osebni računalnik. Osredotočili smo se na to, da se sistem vedno obnaša naravno, ne glede na to, ali uporabnik uporablja tablični računalnik, prenosnik ali integriran osebni računalnik," je povedal Steven Sinofsky, predsednik skupine Windows and Windows Live v Microsoftu.

Dotik ali miška, izbira je vaša

Nov operacijski sistem gradi na temeljih preizkušenega sistema Windows 7, ob tem pa je prilagojen novi generaciji osebnih računalnikov, od tablic z dotikom do prenosnih in namiznih računalnikov ter sistemov "vse v enem".

Microsoft si je pri razvoju za poglavitni cilj postavil uporabo brez kompromisov, kar pomeni, da uporabnikom ne bo treba izbirati med zmogljivostjo, značilno za "klasične" osebne računalnike, in priročnostjo tabličnih računalnikov. Z uporabniškim vmesnikom Metro, ki bo še posebno hitro domač lastnikom pametnih telefonov Windows Phone, bodo lahko enako storilni tako z dotikom kot z miško in tipkovnico.

Novi član družine Windows

S sistemom Windows 8 bo Microsoft prvič ponudil tudi podporo za procesorje z arhitekturo ARM, ki so zaradi energijske varčnosti zelo priljubljeni v mobilnih napravah. Družini Windows se bo zato pridružil povsem nov član, poimenovan Windows RT. Ta različica operacijskega sistema bo na voljo zgolj prednameščena na osebnih računalnikih in tablicah s procesorji ARM, kjer bo omogočila izredno tanke naprave z impresivnim trajanjem baterije. Sistem Windows RT bo vključeval tudi na dotik prilagojene različice programov Microsoft Word, Excel, PowerPoint in One Note.

Trgovina z aplikacijami Windows Store

Spletne trgovine s koristnimi ali zgolj z zabavnimi aplikacijami so poznane vsakemu uporabniku sodobnih pametnih telefonov. Windows 8 bo s trgovino Windows Store ta udoben in prijazen način odkrivanja in kupovanja aplikacij prinesel tudi na osebne računalnike. Windows Store bo ponujala tisoče aplikacij, pregledno razvrščenih v različne kategorije za enostavno iskanje. Aplikacije v Windows Store bodo popolnoma varne, saj bodo preverjene in pregledane, prav tako bo posamezno aplikacijo brez dodatnega plačevanja mogoče namestiti na kar pet osebnih računalnikov.

Povezani z oblakom

Windows 8 je zasnovan za obdobje računalništva v oblaku, saj bo že privzeto omogočal preprosto povezovanje s spletnimi storitvami, kot so Microsoft Hotmail, Messenger, Facebook, LinkedIn, Twitter in druge. Zagotovljen bo enostaven dostop do fotografij, dokumentov in drugih datotek, shranjenih v storitvah, kot so SkyDrive, Facebook in Flickr. Bolje bo poskrbljeno tudi za udobno delo na različnih računalnikih, saj bo uporabnik z vpisom z Microsoftovim računom lahko enostavno prenesel vse, kar naredi računalnik zares njegov: zagonsko stran, teme, jezikovne in druge nastavitve ter zaznamke brskalnika.

Windows 8 za poslovna okolja

Nov operacijski sistem premošča razkorak med osebnimi izkušnjami uporabnikov ter funkcijami za varnost in upravljanje, ki jim zaupajo IT-strokovnjaki. Organizacije bodo lahko s sistemom Windows 8 še najprej brez težav uporabljale aplikacije za storilnost in industrijske aplikacije, razvite za Windows 7, IT-oddelki pa se bodo pri njihovem upravljanju, varovanju in podpori naslonili na obstoječo infrastrukturo.

Predogled že na voljo

Microsoft je konec februarja predstavil predogledno različico, ki omogoča tudi najširšemu krogu uporabnikov, da se prvič sreča in spozna s sistemom Windows 8. Predogledna različica, poimenovana Windows 8 Consumer Preview, je za prenos na voljo na spletni strani http://preview.windows.com. Prinaša zaokroženo uporabniško izkušnjo z dotikom, miško in tipkovnico, vključen pa je tudi predogled nove različice Microsoftovega spletnega brskalnika Internet Explorer (Internet Explorer 10 Platform Preview 5).