Četrto mesto je pripadlo Romainu Grosjeanu (Lotus), peto Kamuiju Kobajašiju (Sauber), branilec naslova Sebastian Vettel (Red Bull) pa je bil šesti. Najhitrejši iz kvalifikacij Lewis Hamilton (McLaren), ki pa je zaradi kazni dirko začel z zadnjega mesta, je osvojil osmo mesto, njegov moštveni kolega Jenson Button pa je bil deveti.

Dobro sobotno popoldne se je za ekipo Williams in za Maldonada prevesilo v zelo dober večer, potem ko je vodstvo tekmovanja sporočilo, da zmagovalec kvalifikacij Lewis Hamilton ni imel s predpisi skladnega dirkalnika. Maldonadu je tako pripadlo najboljše startno mesto, ki ga je danes na dirki v Barceloni spremenil v daleč največji uspeh v svoji kratki karieri dirkača formule 1. Voznik, ki v 23 nastopih do današnjega še nikoli ni bil niti blizu stopničk, doslej je bil najboljši osmi na dirki za VN Kitajske pred mesecem dni, je namreč ugnal vse prekaljene mojstre tega športa ter se veselil zmage, ki pomeni tudi eno večjih presenečenj v zgodovini formule 1.

A uspeh Maldonada je bil povsem zaslužen. Na startu je sicer moral priznati premoč Alonsu, ki je vodil v prvem delu dirke. Toda pri Williamsu so bili tokrat tudi boljši strategi in so za odločilni zadnji postanek v bokse svojega 27-letnega dirkača poklicali prej kot Ferrarijevi Alonsa. Dva kroga z obrabljenimi pnevmatikami sta pomenila, da je Španec zapravil prednost in ko se je sam vrnil iz boksov, je bil Maldonado pred njim. V igri za zmago je bil tudi finski povratnik Kimi Räikkönen, toda Maldonado ga je 15 krogov pred koncem prehitel in si odprl pot do zmage.

"To je prečudovit dan zame, a moram se zahvaliti predvsem svoji ekipi, s katero smo toliko garali in za vse nas je ta uspeh velika nagrada. Dirka je bila izjemno naporna in taktično težka, imel pa sem odličen dirkalnik že od prvega kroga," je presrečni zmagovalec analiziral dirko. Ob njegovem prvem obisku zmagovalnih stopničk sta ga stara mačka formule 1 Alonso in Räikkönen dvignila na ramena in nato zalila s šampanjcem.

Maldonado je šele drugi dirkač iz Venezuele, ki ima točke v formuli 1. Pred njim je to uspelo le Johnnyju Cecottu leta 1983, je pa Maldonado seveda prvi Venezuelec s "pole positionom" in zmago.

Za Williams, nekoč eno najboljših ekip formule 1, slava moštva pa je v zadnjih letih že precej zbledela, pa je bila zmaga prva po letu 2004. Maldonadov uspeh je sicer skupno že 114. za britansko ekipo, a prvi po tistem Juana Pabla Montoye iz Brazilije pred osmimi leti.

Hamilton - zaradi vožnje s premalo goriva v zadnjem kvalifikacijskem krogu v soboto so mu odvzeli prvo startno mesto in mu določili zadnje izhodišče - je na koncu še prišel do osmega mesta. Le dve mesti boljši je bil tokrat svetovni prvak Sebastian Vettel. Zaradi Hamiltona je sicer pridobil eno startno mesto in začel s sedmega, toda na dirki je pridobil le še eno in bil nazadnje šesti. Pred njim sta končala še Lotusov dirkač Romain Grosjean ter Sauberjev Kamui Kobajaši, točke pa sta si z devetim in desetim privozila še Jenson Button in Nico Hülkenberg.

Skupno je Alonso po današnjem drugem mestu po petih dirkah ujel Vettla, oba imata zdaj 61 točk. Hamilton jih ima 53, Räikkönen se mu je približal na štiri (49), peti je Mark Webber z 48. Današnji zmagovalec je s 25 točkami močno izboljšal dvoj letošnji izkupiček, njegovih 29 točk ga zdaj uvršča na deveto mesto. Pri konstruktorjih pa je v vodstvu kljub slabemu današnjemu izkupičku (6. Vettel, 11. Webber) Red Bull s 109 točkami, McLaren Mercedes jih ima 98.

Dirka pa se je slabo končala za veterana Michaela Schumacherja, saj je moral po trčenju z Brunom Senno odstopiti. Krivdo za trčenje je sedemkratni svetovni prvak besno pripisal nečaku svojega nekdanjega tekmeca Ayrtona Senne, čeprav je vodstvo dirke napovedalo, da bo še preiskalo njuno nesrečo.

Sezona formule 1 se bo čez 14 dni nadaljevala s klasično ulično preizkušnjo v monaški kneževini.