Bivši premier Borut Pahor je na soočenju med drugim povedal, da bo, če se bo podal v predsedniško kampanjo, le-to "začel in končal med mladimi". "Mladim se ni treba vključevati samo v mladinsko politiko, temveč morajo postavljati nove paradigme stranke," je še dejal Pahor.

"Smo v situaciji, da je tisto, kar je dobro za državo, dobro tudi za socialno demokracijo," meni bivši premier in obljublja, da bo, če bo ostal predsednik stranke, "sprejemal odločitve, dobre za državo." Pahor je poudaril, da stranka potrebuje "močnega voditelja, ki bo izviren in bo sledil socialni demokraciji."

"Janša ni bil edini, ki je moji vladi nastavljal nogo. To so bili tudi tisti, ki so pričakovali korist, in ti niso na desnici," izpostavlja Pahor, ki pa priznava, da ne podpira vseh ukrepov, za katere se je vlada dogovorila s sindikati.

Lukšič: Kandidiram, da zmagam

Da v Sloveniji nimamo dovolj politično socializiranih ljudi, meni Igor Lukšič, ki je prepričan, da je mladim treba omogočiti, da se politično socializirajo. V stranki bi Lukšič tudi organiziral politično izobraževanje mladih.

Lukšič meni, da ima stranka SD velik potencial. "In moja naloga kot predsednika stranke bo, da ta potencial izkoristim," napoveduje in dodaja, da nima dilem, kaj bo počel po 2.juniju: "Kandidiram, da zmagam."

Poudaril je, da je treba spremeniti "legitimnost vseh referendumov, ki imajo prenizko udeležbo". "Iritirane manjšine se vedno pojavijo," je dodal.

Vlačič: V stranki bom ostal, tudi če ne bom izvoljen

Patrick Vlačič pa je na soočenju priznal, da so "v vladi verjetno naredili napako in vzeli denar dijakov in ga dali staršem". Prepričan je, da je treba vzpodbujati avtonomijo mladih in meni, da bi morali spremeniti strukturo delovanja stranke.

"Stranka Pozitivna Slovenija nas vabi v druščino, kjer je edini kriterij antijanšizem in odnos do 2. svetovne vojne," je na soočenju povedal Vlačič, pozneje pa je še dodal, da razlika med SD in stranko Pozitivna Slovenija v tem, da ima SD jasno politično platformo.

Izpostavil je, da je ena ključnih razlik med levico in desnico odnos do enakosti. "Če bomo imeli javno šolstvo in javno zdravstvo, bomo bolj enaki," poudarja in dodaja, da moramo "bremena krize nositi vsi enako".

Če ne bo izvoljen za predsednika, bo vseeno ostal v stranki, je napovedal Vlačič. "Poteka svetovna vojna za delo in proizvodnjo. Filozofija rentnega življenja ne more peljati naprej," je še opozoril.

Podmladek ni enoten glede podpore Pahorju

Podmladek, ki na kongresu predstavlja okoli desetino glasov, sicer ni enoten glede podpore sedanjemu predsedniku Pahorju. Mladi forum SD Ljubljana je Pahorju namreč poslal pismo, v katerem mu predlaga, naj kandidaturo za predsednika stranke umakne in razmisli, ali je SD res tista stranka, katere član želi biti.

V odgovoru na to pa je novogoriški del podmladka v pismu Pahorju izrazil podporo. Kot so med drugim zapisali, mu zaupajo, da bo znal v opredelitvah "ubirati pravo pot med hitro konsolidacijo javnih financ in družbeno pravično porazdelitvijo bremena krize".

Pahor, ki se sicer od večine ostalih poslancev SD razlikuje tudi pri stališču glede vnosa fiskalnega pravila v ustavo, je v četrtek dejal, da vztraja pri vnovični kandidaturi.

Ljubljanski podmladek SD Pahorju: "Se vam ne zdi, da je počasi dovolj?"