Minfos, ki ga organizirajo Turistično društvo Tržič, tržiška občina in Društvo prijateljev mineralov in fosilov Slovenije, se je uradno začel že s petkovo slovesnostjo, strokovne razstave, prodajni sejem mineralov, fosilov in nakita ter ustvarjalne in izobraževalne delavnice pa se bodo v dvorani tržiških olimpijcev odvijale danes in v nedeljo. V nedeljo si bo dogajanje ogledal tudi predsednik republike Danilo Türk, ki je častni pokrovitelj letošnje jubilejne razstave.

Tokratni Minfos je posvečen razkrivanju lepot mineralnega sveta in pestrim fosilnim najdbam Zahodnega predalpskega hribovja, podrobneje Idrijsko-Cerkljanskega, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja. Razstavljen bo tudi petkilogramski meteorit Javorje, ki so ga leta 2009 našli v Poljanski dolini ter je najtežji, največji in edini kovinski meteorit, najden v Sloveniji.

Za strokovno plat razstave bodo poleg članov Društva prijateljev mineralov in fosilov Slovenije poskrbeli še številni drugi strokovni razstavljavci, med njimi stalni razstavljavec Prirodoslovni muzej Slovenije. Prodajni razstavljavci iz 17 držav, tudi iz Rusije, Maroka, Indije, Pakistana in Kitajske, pa bodo obiskovalcem ponudili širok izbor naravnih in obdelanih mineralov ter fosilov iz vsega sveta.

Obiskovalci si bodo lahko kamnine ogledali tudi v njihovem naravnem okolju, saj bodo potekali vodeni izleti v Antonov rov in v Dovžanovo sotesko, ki je zaradi edinstvenega nahajališča zavarovana kot naravni spomenik.