Tožilci so poroto s pomočjo 83 prič, od katerih nobena ni videla zločina, prepričali, da je William Balfour 24. oktobra 2008 vstopil v hišo, kjer je nekoč živel, in ubil 57-letno mater Hudsonove Darnell Donerson ter 29-letnega brata Jasona Hudsona. Nato je ugrabil 7-letnega nečaka Hudsonove Juliana in ga ubil v avtomobilu, ki so ga policisti našli tri dni po tragediji.

Motiv naj bi bil ljubosumje in maščevanje. Igralkina sestra Julia Hudson se je z Balfourom poročila leta 2006, dve leti kasneje pa ga je pognala iz hiše zaradi nasilništva. Takrat je zagrozil, da bo pobil vso družino. Dokončno naj bi mu prekipelo dan pred pokolom, ko je izvedel, da ima Julia novega fanta.

Preiskava ni odkrila nobenih materialnih dokazov, ki bi Balfourja povezovali z zločinom. Njegova odvetnica Amy Thompson je poroti predstavila alternativno teorijo, da je družino pobil nekdo povezan z Jasonom Hudsonom, ki se je ukvarjal s preprodajo kokaina. Umori so bili izvršeni z Jasonovo pištolo. Družina je kljub slavi Jennifer Hudson še vedno živela v predelu Chicaga, kjer so zločini in nasilje vsakdanji pojav.

Thompsonova, ki je napovedala pritožbo, je opozarjala na dejstvo, da je imela Julia Hudson z obsojencem redne spolne odnose tudi potem, ko ga je nagnala iz hiše. Odvetnica za svojo alternativno teorijo sicer ni podala prepričljivih dokazov, v prid Balfourju pa je našla le dve priči.

Primer v ZDA odmeva izključno zaradi Jennifer Hudson, ki je tudi prva pričala o odnosih v družini in ni našla lepih besed za Balfourja. Hudsonova je bila leta 2004 finalistka oddaje Ameriški idol, kjer je zaslovela s svojim pevskim talentom. Prebila se je v Hollywood in leta 2007 dobila oskarja za stransko vlogo v filmu "Sanjske punce".