Ljubljana Muzikal je neverjetno priljubljen žanr, zaradi katerega ljudje dobesedno derejo v gledališča. Tako je direktorica Mestnega gledališča Ljubljanskega Barbara Hieng Samobor napovedala nocojšnjo premiero in še eno tovrstnih uprizoritev, ki jih že tradicionalno pripravljajo v tem gledališču. To bodo Čarovnice iz Eastwicka, ki jih poznamo predvsem po romanu Johna Updika in istoimenskem filmu z zvezdniško zasedbo s Cher, Susan Sarandon, Michelle Pfeiffer in Jackom Nichlsonom. Tudi slovenska odrska inačica prinaša bolj znana igralska imena: v vlogi diaboličnega Darryla bo nastopil Uroš Smolej, tri čarovnice pa bodo odpele in odigrale Pia Zemljič k. g./Viktorija Bencik, Iva Krajnc in Tanja Ribič.

Dramaturginja Eva Mahkovic je opozorila, da je Updike svoj roman namestil v konec 60. let, ko sta bila na pohodu drugi val feminizma in gibanje za človeške pravice. Zato predstavo lahko beremo tudi iz perspektive emancipacije, saj so tudi junakinje označene za čarovnice ravno zato, ker so neporočene in nekoliko bolj seksualno osvobojene. Muzikal ponuja tri nenavadno kompleksne ženske vloge, ki jih ne gre uvrstiti na običajni spekter med devico in kurbo, meni češki režiser in stalni gost MGL Stanislav Moša. Moša je še dodal, da se na Češkem izogibajo izrazu muzikal, ki so ga nadomestili s pojmom glasbeno gledališče, saj "nekateri umetniki menijo, da se saksofon, glasba, šale in vici ne smejo uporabljati", je ironično pripomnil, seveda pa sam meni, da gre za zahteven žanr.

Čarovnice iz Eastwicka bodo 6. julija doživele tudi svojo "slavnostno" premiero v Križankah kot del Festivala Ljubljana, ko bo vlogo Jane odigrala in odpela Pia Zemljič, v nocojšnji gledališki premieri pa bo v tej vlogi nastopila Viktorija Bencik. Besedilo sta prevedla Alja Predan in Milan Dekleva, glasbeni vodja in dirigent bo Žare Prinčič, scenograf je Jože Logar, kostumografka Andrea Kučerova in koreografka Aneta Majerova. Nastopajo še Mirjam Korbar Žlajpah, Gregor Gruden, Domen Valič in številni drugi. ik