Maribor Te dni na različnih mariborskih prizoriščih poteka Mednarodni festival neodvisnega gledališča Prestopi, ki bo trajal 10 dni ter predstavil 19 gledaliških, plesnih, lutkovnih in glasbenih predstav iz Slovenije, Češke, Francije ter Danske.

Po besedah programskega direktorja festivala Uroša Kaurina je osrednja pozornost organizatorjev namenjena publiki, saj "če ni publike, tudi teatra ni. Vendar pa marsikdaj marsikdo zabrede in začne misliti, da gledališče potrebuje publiko in ne publika gledališča. Publike ne potrebujemo za potešitev ekshibicionizma. Publiko potrebujemo, ko je predstav in festivalov konec, ko se publika spet spremeni v človeka, občana, soseda. Takrat dobi vse skupaj smisel ali pa ga izgubi. Gledališče za nas ni mesto, kjer pozabljamo nase, ampak mesto, ki nas na nas opozarja."

Danes točno opoldne festival vabi na Grajski trg, kjer bodo pripravili Cooperjev test kulture, s katerim bodo ugotavljali, v kakšni kondiciji je Evropska prestolnica kulture. Zvečer ob 20. uri bo v Klubu KGB na ogled glasbeno-lutkovna kompozicija Trash!, ki bo gledalcem postregla z gledališčem objektov, humornimi in grotesknimi izseki, glasbenimi točkami ter kabaretnimi nastopi na meji absurda. Za zaključek sobotnega druženja pa bo poskrbel mladi švedski tandem The Mob (Julia Giertz in Emma-Cecilia Ajanki), ki zadnja leta žanje velike uspehe na sodobnih odrih po vsej Evropi. Več informacij o programu festivala je mogoče najti na spletni strani www.prestopi.si. nr