V začetku tekmovalne sezone je bila Slovenija v reprezentančni razvrstitvi tako visoko, da so imele odprto možnost kar za dve mesti. A nekdanja gorska kolesarka ni imela sreče na glavnih dirkah. Hkrati tudi preostale kolesarke edine slovenske ekipe Polet Garmin in Petra Zrimšek, ki vozi za še eno močno italijansko ekipo, Be Pink, kljub napredku, ki ga vidi kapetanka, niso osvojile nobene točke UCI na mednarodnih dirkah. Slovenija je trenutno na 30. mestu, tik ob Švici, vendar kar deset vodilnih držav nima dovolj kolesark med stoterico na UCI-lestvici, da bi upravičile kvoto. Tu ima Batageljeva skritega asa v rokavu, pa ne zaradi stasa in manekenskega obraza.

Lani je imela izjemno sezono. Prav s tem je slovenska prvakinja dobila mesto v ekipi Diadora Pasta Zara ob svetovni prvakinji Giorgiji Bronzini, ki je tako kot ekipa trenutno na sedmem mestu svetovne lestvice UCI. "V začetku sem imela do nje nekaj strahospoštovanja, ker je le svetovna prvakinja. Mislila sem, da bo vzvišena, a je tako prijazna in preprosta punca, da se vse brez težav dogovorimo. Vse se zavedamo, da dirkamo zanjo. Je pa to klub, ki je na višji organizacijski in finančni ravni kot lani španski Bizkaia Durango. Vendar je tudi več tekmovalnega pritiska in odgovornosti. Morda pogrešam malce več sproščenosti," opisuje razmere po moči četrta kolesarka enega treh najmočnejših italijanskih klubov.

Prav na glavnih dirkah svetovnega pokala ji je letos spodletelo. Na Trofeji Alfreda Binde sredi marca je hudo padla, na Valonski puščici pa ji je ponagajalo kolo. "Poškodba se mi še vedno vleče. Sicer treniram in tekmujem, a so se bolečine iz mečne mišice selile v koleno, kolk in do hrbta. Vse delam v bolečinah. Hodim na fizioterapijo, zdravniki pa so mi zagotovili, da se stanje ne bo slabšalo, še najprej upam in se trudim, vendar... Škoda, ker sem imela ob začetku sezone sijajen občutek. Vse je kazalo na napredek. V laboratoriju MSI Lab, ki je posebej specializiran za kolesarstvo, sem naredila ogromno testov, popravila vse prvine, a je sezona kot uročena," potarna.