18 ur so v torek in sredo o dopolnilih na zakon za uravnoteženje javnih financ razpravljali člani državnozborskega odbora za finance in monetarno politiko, kar dvakrat pozno v noč. A zaradi tako dolgega debatiranja je nastalo nekaj, kar le od daleč spominja na izvorno reformno naravnano besedilo, pa kljub temu so sindikati najprej popadali vznak, nato pa z vlado podpisali stavkovni sporazum – smešno ime za dogovor, ki naj bi preprečeval stavko – in tako neformalno požegnali besedilo. Vlada je iz predloga umaknila regres in amandma o zaostritvi upokojevanja, sindikati pa so se zavezali, da ne bodo začeli postopkov za razpis referenduma, če se bosta tudi vladna stran in koalicija v DZ držali dogovorjenega, vlada pa bo plačala stavko, ki je bila 18. aprila.

1,33 dneva je razpolovna doba mandatarjev v Grčiji. Kljub temu, da so Grki na volišča odšli šele v nedeljo, je v četrtek predsednik države Karolos Papulias podelil mandat za sestavo vlade že tretjemu politiku, tokrat predsedniku socialistov Evangelosu Venizelosu, ki pa ima tako kot njegova predhodnika malo možnosti, da prevara statistiko in sestavi vlado. Grki bodo torej verjetno kmalu odšli na nove volitve. Grki, ki so sicer očetje in mame tragedije in drame, so skozi zgodovino očitno izgubili smisel za gradnjo dramatičnega loka. Še Slovencem nam je uspelo bolj stopnjevati napetost, saj v času, ko so v državi na robu bankrota poskusili že trije junaki, pri nas nismo imeli še niti uradnih izidov volitev.

2,7 medicinske sestre je v Sloveniji zaposlene na vsakega zdravnika ali zobozdravnika, je v četrtek ob mednarodnem dnevu medicinskih sester sporočil statistični urad. In pridodal, da je bilo ob koncu leta 2011 zaposlenih skoraj 6750 zdravnikov in zobozdravnikov ter 18.300 oseb, ki so opravljale poklic medicinske sestre, od tega je bilo 12,4 odstotka moških. Pred enajstimi leti je bilo to razmerje 1:2,8, saj je takrat 5500 zdravnikom oziroma zobozdravnikom asistiralo nekaj več kot 15.600 medicinskih sester oziroma zdravstvenih tehnikov. Nekaj tukaj ne štima, kajne? Več zdravnikov, več medicinskih sester, manj prebivalcev, pa vedno daljše čakalne dobe...

2 identični imeni ima poslanec pozitivno naravnane stranke, ki se je v četrtek zapisal v anale parlamentarnega nebuloznega govoričenja in postavil nove standarde malikovanja lika in dela partijskega vodje, katerekoli barve že. Priznati je treba, da na desnici, ki sicer rada goji kulte osebnosti, poslancu Mišiču ne sežejo niti do kolen. »Zorana Jankovića lahko izkrcate na Antarktiki in bo s pingvini ustvaril pogoje za razvoj,« je dejal poslanec z Obale. Po zadnjem popisu je cesarskih pingvinov na Antarktiki kakšnih 600.000, živijo v tesno povezanih skupinah, mraz jim ne pride do živega, računalnikov ne uporabljajo. Morda pa bi lahko ljubljanski župan res poskusil... Tako bi imeli po luni, ki so jo prejšnji mesec zasedli sindikalisti, zase še južni tečaj s pripadajočo celino.

83.000 kilometrov na uro je hitrost, s katero se naše osončje pomika skozi heliosfero v medzvezdnem prostoru Rimske ceste. Tako so v sredo sporočili iz Nase, kar malce razočarano, ker so hkrati izračunali, da je to za 11.000 kilometrov na uro počasneje, kot so sprva domnevali.