Kolesarska karavana na italijanski pentlji se je po pretežno ravninskimi preizkušnjami prvič "spopadla" z nekoliko bolj razgibanim terenom in kar visokimi temperaturami nad 30 stopinj Celzija. V etapi, ki se je končala v mestecu Porto Sant'Elpidio ob Jadranskem morju, sta se najbolj izkazala Rubiano in Malori.

Kolumbijski specialist za gorske preizkušnje in manjša skupinica kolesarjev je že po dobrih dvajsetih kilometrih ušla glavnini, dobrih trideset kilometrov pred ciljem pa se je Rubiano odločil za samostojen pobeg in ga v celoti izpeljal. Južnoameričan je v cilj prišel z minuto in desetimi sekundami prednosti pred drugim današnjim junakom Malorijem. Italijan je imel v "kolesarskem četveroboju" - za drugo mesto v etapi so se potegovali še Poljak Michal Golas, Kazahstanec Aleksander Djaščenko in Italijan Cesare Benedetti - največ moči, z dodatnimi 14 sekundami bonifikacije pa je tudi oblekel najbolj prestižno rožnato majico.

Brez nje je ostal doslej vodilni Ramunas Navardauskas. Litovski kolesar ni bil kos razgibanemu terenu, odstopila pa sta Norvežan Thor Hushovd, sicer svetovni prvak iz leta 2010, in Španec Pablo Lastras Garcia. Norvežan se je od Gira poslovil zaradi izčrpanosti, Garcia pa po padcu na spustu.

"Bilo je naporno, a moj trud je bil poplačan. Ko mi je vodstvo ekipe dejalo, da imam priložnost obleči rožnato majico, sem stisnil zobe in dal vse od sebe," je po današnji etapi dejal novi vodilni v skupni razvrstitvi Malori, medtem ko je Rubiano dodal: "Sprva sem se osredotočil le na gorske cilje, ko pa sem slišal za našo prednost, sem se odločil za samostojen pobeg. Tveganje se je obrestovalo."

Malori je po Američanu Taylorju Phinneyju in Navardauskasu tretji nosilec rožnate majice na letošnjem Giru. Drugouvrščeni Golas zaostaja 15, tretjeuvrščeni Kanadčan Ryder Hesjedal 17, četrtouvrščeni Rubiano pa 30 sekund.

Gregor Gazvoda (AG2R La Mondiale), edini slovenski kolesar na Giru, je v današnji etapi zasedel 130. mesto (+15:40), v skupni razvrstitvi pa je na 124. mestu (+16:33).

V soboto bo na sporedu gorska preizkušnja med krajema Recanati in Rocca Di Cambio v dolžini 205 km.