"Morda nekdo ali nekateri živijo v nekem pravljičnem svetu"

Poslanka SLS Jasmina Opec je prepričana, da "žalostnih zgodb naših državljanov ne bo konec", če ne bomo sprejeli ustreznih ukrepov. Če ne bomo sprejeli ukrepov, s katerimi bi privarčevali potrebna sredstva, ki jih na žalost nimamo in ki so ključna ter nujno potrebna za razvoj gospodarstva in ustvarjanja novih delovnih mest, jutrišnjega dne za nas ne bo, je dodala.

Poslanec SDS Andrej Šircelj je na podlagi današnjih in četrtkovih razprav poslancev ocenil, da morda različno ocenjujemo stanje v državi, zato so varčevalni ukrepi za nekatere prehudi. Ta različna ocena stanja po njegovih besedah pomeni, da morda nekdo ali nekateri živijo v nekem pravljičnem svetu, "ko se Sneguljčica zbudi iz sanj in srečno zaživi s palčki do konca svojih dni". "Niso pa priče dejansko poslovnim porazom, osebnim tragedijam, bankrotom, likvidacijam podjetij in tudi samomorom, kar se je dogajalo v zadnjih treh letih. In to je realno stanje, danes ni več pravljičnega sveta," je poudaril.

"Vladna koalicija zagovarja recept minimalne države"

Poslanec SD Matevž Frangež je ocenil, da ne gre za razliko v oceni stanja, ampak gre za radikalno razliko v oceni vzrokov, da smo v to stanje prišli, in predvsem razliko v tem, kaj so razpoložljiva orodja, da Slovenijo popeljemo iz te situacije. Vladna koalicija po Frangeževih besedah zagovarja pri tem recept minimalne države. Vladni ukrepi po njegovih besedah radikalno zmanjšujejo še tisto malo zaupanja v slovenski družbi in na koncu iz tega ne bo nič drugega kot poslabšanje razvojnih možnosti in daljše obdobje stagnacije, če ne celo gospodarskega nazadovanja celotne družbe.

Danes je treba začeti delati na pokojninski reformi, je prepričan Frangež. Celoten paket je po njegovih besedah na mizi, zato koalicijo poziva, da označi moteče člene in se o njih začne pogovarjati s sindikati. Prepričan je, da je pokojninska reforma lahko pod streho še v letos, učinki pa v letu 2013. V znižanju strukturnega primanjkljaja pokojninska reforma po njegovih besedah prinese 260 milijonov evrov prihranka, dejanskega prihranka pa okoli 120 milijonov evrov.

Tudi če bi Borut Pahor sedel na sedežu predsednika vlade, bi imeli po mnenju poslanca NSi Mateja Tonina skupen cilj. Ta skupen cilj pa je v letu 2013 primanjkljaj spraviti pod tri odstotke, je pojasnil Tonin in dodal, da tukaj nastopijo konceptualne razlike. V SD se zavzemajo za močno državo, je povzel Tonin in vprašal, od kje naj ta močna država jemlje. Kot je dodal, v koaliciji zagovarjajo malce drugačen koncept, in sicer, da lahko zapravimo toliko kot ustvarimo, pa čeprav se ta koncept zdi zelo nenavaden.

Proračun je treba uravnotežiti, da ne bomo hlapci

Po besedah Marjane Kotnik Poropat (DeSUS) obravnavajo ukrepe, ki jih moramo nujno sprejeti zato, da bomo pravočasno uravnotežili naš proračun in da jutri ne bomo hlapci tistim, ki nam dajejo kredite. Zahvalila se je članom koalicije, ki so prisluhnili zahtevam DeSUS glede problematike starejših, tako da ne bo posega v pokojnine, ki se izplačujejo na osnovi plačanih prispevkov, ohranja pa se tudi dodatek za rekreacijo za tiste upokojence z nižjo pokojnino.

Vlada predlaga pot, po kateri bo ta država šla in po kateri bomo dosegli določene cilje, zanjo pa vlada nosi odgovornost, je dejal poslanec DL Rihard Braniselj. Pot, ki je bila videna v preteklih treh letih, se je po njegovih besedah izkazala za nepravilno, pogubno. Obstaja tudi pot, ki jo predlaga največja opozicijska stranka in za katero pravzaprav niti ne vemo točno, kako je mišljena, razen s tem, da je tlakovana z dvigom DDV, je poudaril Braniselj. Glede na dogovor s socialnimi partnerji o varčevalnih ukrepih je opoziciji predlagal, da te ukrepe podpre, kar bo dobra popotnica za njihovo nadaljnjo izvedbo.

Državni sekretar Aleš Živkovič je ob koncu osemurne razprave odgovoril na očitek o nerazvojni naravnanosti predlaganih proračunskih dokumentov. Letos lahko po njegovih besedah soglašajo, da bo rebalans povzročil določeno gospodarsko restrikcijo, vendar pa je takšen rebalans prepotreben pogoj za nadaljnjo javno-finančno konsolidacijo in zagon ekonomskih in gospodarskih razmer v Sloveniji v 2013.

Koalicijske poslanske skupine z dopolnili predlagajo, da se v zakon vnesejo rešitve, za katere se je vlada v četrtek dogovorila s sindikati javnega sektorja, s katerimi je podpisala stavkovni sporazum ter dogovor o znižanju plač in drugih varčevalnih ukrepih. Opozicijski poslanci so pozdravili dogovor s sindikati in dopolnila, vložena na njegovi podlagi.

Državni zbor bo glasovanje o vseh proračunskih dokumentih, uvrščenih na izredno sejo, opravil danes.