Maribor V Narodnem domu bo nocoj v okviru Orkestrskega cikla nastopil Filharmonični orkester BBC, ki sodi med najboljše britanske orkestre. Je del šestčlanske družine BBC-jevih zasedb in iz svojega domicila v Manchestru redno potuje na obsežne britanske in mednarodne turneje. Orkestru bo dirigiral španski dirigent Juanjo Mena, ki je v začetku letošnje sezone prevzel vodenje orkestra od svojega predhodnika Gianandrea Nosede.

Zvezda koncertnega večera bo solistka, argentinska violončelistka rusko-francoskega rodu, Sol Gabetta, mlada glasbenica, ki danes sodi med vodilne svetovne violončeliste. Njena uspešna pot se je začela z debijem z Dunajskimi filharmoniki in dirigentom Valerijem Gergijevom v Luzernu leta 2004, po katerem je začela nastopati v velikih koncertnih dvoranah in z uglednimi svetovnimi orkestri. Za svoje delo je prejela dve nagradi echo in nominacijo za grammy, od nedavna pa vodi tudi festival Solsberg v švicarskem mestu Olsbergu.

Program tokratnega koncerta bo romantično prežet, saj bodo glasbeniki izvedli Schubertovo "Nedokončano" simfonijo oziroma Simfonijo št. 8, Schumannov Koncert za violončelo in eno najbolj priljubljenih angleških simfoničnih del, Elgarjeve variacije Enigma, v katerih je skladatelj z variacijami skrivnostne teme, ki v skladbi nikoli ne zazveni v izvorni podobi, "izrisal" portrete svojih prijateljev. nr