Bledolični Edvard Škarjeroki, neprestano pijani pirat kapitan Jack Sparrow, z bogastvom obsedeni Willy Wonka in v kinematografe prihajajoči vampir Barnabas Collins v novem podvigu režiserja Tima Burtona. Vse to so liki, ki so Deppa popeljali med zvezde.

Sedaj pa je Depp presenetil in nasmejal javnost, ko je dejal, da je eno njegovih najbolj pomenljivih vlog, lik Willyja Wonke iz zgodbe o Čarliju in tovarni čokolade, navdahnil lik, ki je nekoč zasedal ovalno pisarno.

Igralec je na šovu Ellen Degeneres povedal, da bil karakter Willyja deloma povzet po nekdanjem predsedniku ZDA, Georgu Bushu. Sicer Depp ni točno povedal, katerega od dveh Bushev točno misli, a večina javnosti se strinja, da gre glede na lastnosti nenavadnega Wonke za mlajšega od dvojice Bush.

''Določene sestavine so, ki veliko dodajo k tem karakterejm,'' je dejal Depp. ''Pri Wonki, na primer, sem si predstavljal kakšen bi bil George Bush … zelo zadet. In tako se je rodila moja verzija Willyja Wonke.''

Depp je dodal še, da je mu ogromno pomaga, da ima čuden smisel za humor, saj tako lahko njegovi karakterji oživijo. "Kjerkoli kjer lahko najdete trenutek irelevance ali absurdnosti, jo bom jaz vtaknil točno tja noter. Včasih tudi kljub razburjenju režiserja in seveda, studia.''