Vidal Sassoon je znan po vsem svetu zaradi šamponov in drugih frizerskih pripomočkov, ki nosijo njegovo ime.

Škarje je začel vihteti v 50. letih prejšnjega stoletja, ko se je vrnil v Anglijo iz Palestine, kjer je sodeloval v vojni za neodvisnost Izraela. Da bo frizer, je odločila mama, čeprav je sam verjel, da se bo preživljal kot nogometaš. A glede na to, kar je kasneje dosegel v življenju, je imela mama prav.

Prvi salon je odprl leta 1954 v Londonu, svoj slog kratkih pričesk pa je izpopolnil v 60. letih prejšnjega stoletja, ko je začelo cveteti gibanje za večje pravice žensk.

Do njegovega prihoda na sceno so vladale dolge oziroma visoke skodrane pričeske, za katere je bilo treba veliko časa. Sassoon je uvedel pristop "striženje je vse" po načelu "oprati in nositi" in ženske so dobivale podobo mladih fantov.

Leta 1993 je za časopis Los Angeles Times povedal, da so lasje kot tkanina, s katere je treba sneti vse, kar je odvečnega. Ženske so začele hoditi v službo in niso imele več časa sedeti pod "havbo".

Leta 1968 je bil že tako slaven, da so mu pot v Los Angeles za pričesko igralke Mie Farrow za nov film "Rosemary's Baby" plačali 50.000 dolarjev.

V ZDA oziroma Los Angeles se je preselil v 70. letih, ko je iskal strokovnjake za razvoj svojih frizerskih produktov, ki se danes prodajajo po vsem svetu.

Vidal Sassoon se je v 80. letih prejšnjega stoletja odpovedal vsem poslovnim interesom in se začel ukvarjati s filantropijo predvsem preko fundacije Vidal Sassoon. Ustanavljal je tudi svoje frizerske akademije, v Jeruzalemu pa je na hebrejski univerzi ustanovil mednarodni center za študije antisemitizma.

Napisal je tudi tri knjige in se štirikrat poročil. Z drugo ženo Beverly Adams je imel štiri otroke, ki se niso podali v frizerske vode.