Maribor V Lutkovnem gledališču Maribor bodo nocoj premierno uprizorili predstavo Salto mortale, ki jo je posebej za lutkovni oder napisal Nebojša Pop Tasič. Salto mortale je po besedah ustvarjalcev sinteza dveh plesov, in sicer Mrtvaškega ter Vidovega prvi je "literarno-likovna struktura", poznosrednjeveška alegorija z začetkom v 15. stoletju, drugi pa je fenomen obdobja med 14. in 17. stoletjem, ki ga je Paracelzij poimenoval koreomanija, plešoča manija oziroma kuga.

Režiser, avtor lutk, scenograf in kostumograf Silvan Omerzu je povedal, da ga Mrtvaški in Vidov ples vedno znova fascinirata. "Te orgije, psihološka stanja, ko pomisliš, da je kuga v Evropi sesekljala tretjino prebivalstva, da je smrt lahko tako močno prisotna. Na Češkem sem bil v kostnicah, nastalih po epidemijah. Sprehajaš se skozi rove, kjer so sortirane kosti: lobanje na enem mestu, ključnice na drugem, stegnenice na tretjem, brez konca in kraja." O samem snovanju predstave pa je pojasnil, da se s tokratno postavitvijo na neki način vrača k predstavam Kralj Ubu ter k trilogiji Zbogom, princ, Peskar in Svetnik Krespel, to se pravi "k škatli, h kombinaciji namiznih, poenostavljenih bunraku lutk in javajk. Predstava je hitra, villonovska, jarryjevska, z grotesknim humorjem, bolj v duhu moje prve faze. Zaradi tega sem se odločil za lutke, ki usta na široko razklenejo kakor živali. Če lutki narediš stilizirano glavo, potem gre vsa v to smer. Hkrati pa je v besedilu mogoče najti tudi elemente moje druge faze. Del, ko zdravniki razstavijo Lenuha in sestavijo nekaj novega, spominja na Pigmaliona, ki sestavi svojo idealno žensko v predstavi Prepovedane ljubezne."

Pri snovanju predstave so sodelovali še dramaturg Marko Bauer, avtorica glasbe Bojana Šaljić Podešva in Brane Vižintin kot vodja animacijskih priprav. V predstavi bodo nastopili Maksimiljan Dajčman, Barbara Jamšek, Boštjan Sever, k. g., Elena Volpi in Anže Zevnik. nr